En tillbakablick på 2015 – ett år som går till historien!

En tillbakablick på 2015 – ett år som går till historien!

Rubriken säger en hel del om året 2015 som vi precis har avslutat! Det var ett mycket händelserikt år och jag ska försöka sammanfatta årets höjdpunkter i ett blogginlägg.

Vid årets start har vi precis fått tillträde till vår stuga vid vattnet i Pålänge, Soliga Björkstrand, i Kalix Kommun. Vi är nyblivna skoterägare och testar maskinerna upp på Degerberget i ett vintrigt Norrbotten. Vi pimplar abborre, hänger med nyvunna vänner, ser reninsamlingen ske på isen framför vår stuga och njuter av sprakande norrsken. Alla helger tillbringas i vårt lilla paradis vid havet.

 
Påskhelgen spenderas i London tillsammans med goda vänner och syster Marie m.fl. Vi upplever några riktigt härliga dagar i staden som kanske, kanske skulle kunna ersätta mitt älskade New York på något sätt. Eller kanske inte ändå. New York är New York men även även London är en fantastisk stad!
 

Vårvintern kommer till Norrbotten och som så många gånger förr fotar jag Gammelstad Kyrkstad med medeltidsmuseet Hägnan. Min ”hemby” – som jag bara älskar att bo i! Det är ett privilegium att få bo mitt i ett av UNESCO:s listade världsarv.

 
Isen smälter och det blir öppet vatten i Pålänge. Sista skoterturen tas en fin morgon tillsammans med Stefan och frukostmackan. Vi sjösätter lilla båten, men använder grannarnas båt för att ta oss ut i skärgården. Visste du att Norrbottens skärgård har över 3 300 öar! Vi är med på vårfiske tar oss i land i en av öarna och grillar korv medan vi ser en av årets många storslagna solnedgångar.
 
 

Resebolaget Apollo utlyser en tävling för att hitta årets reseinspiratörer i olika kategorier och en jury utser MIN blogg som vinnaren i kategorin Mat & Dryck! Sprickfärdig av stolthet över vinsten i knivskarp konkurrens bland många andra fantastiska resebloggar startar jag en Facebooksida för Peopleinthestreet. Några månader senare döper jag om bloggen lite och numera är namnet People in the Street.

Instagramkontot @evasol ökar stadigt i samma veva, men än har jag inte riktigt lagt något krut på det kontot.

Jag blir mer engagerad i gruppen Svenska Resebloggar, en medlemsgrupp för mina blogglikar. Jag blir peppad av fler med samma intresse, så enkelt är det!

 
I juni lämnar jag Sverige i tre veckor tillsammans med familjen. Med en mellanlandning i min favoritstad New York och en märklig känsla att inte få åka in till Manhattan, anländer vi på vår första destination för resan till Kanada: Toronto.
 

 
Under nio dagar umgås vi med Stefans underbara släktingar i ett mini-New York, fast med en stad som har betydligt lugnare framfart. Jag åker Hop-on Hop-off buss för första gången, går på basebollmatch, har närgånget möte med tvättbjörnar och besöker Niagarafallen.
 

Vi flyger vidare fyra timmar inom Kanada och landar i Alberta, Calgary, där vi träffar mina kanadensiska släktingar för första gången. Ett hjärtligt möte som börjar på farmen vilken har en trygg historia i mina släktingars uppväxt.

Vi får träffa så många släktingar men det viktigaste mötet blir med Hazel 91 år som var kusin med min mormor. Jag bär med mig minnet av Hazels skratt, röst och kroppsspråk som var på pricken likt min mormors. Med stor tacksamhet minns jag mötet med Hazel som tyvärr somnade in några månader senare.

I Alberta får vi uppleva får första rodeoshow i Ponoka Stampede med allt vad det innebär. Ett stort extra plus i samband med att vi får inbjudan till en av presidentboxarna av rodeoinvolverade Bill. En rolig dag att för alltid minnas och dagen efter besöker vi Drumheller som har de största lämningarna av dinosaurierna på hela jorden.

Efter ett par dagars återhämtning i Lethbridge firar vi Canada Day tillsammans med ”first nations” på den historiska platsen Head-Smashed-in Buffalo Jump där man jagat bufflar över stupet sedan 6 000 år. Jag och sonen får även äran att delta i publikshowen på olika sätt.

 
Vi åker vidare till British Colombia där vi ”landar” i en vecka. Vi vandrar i berg, badar i osannolikt vackra sjöar, spanar efter björnar och pumor, äter hemlagad kanadensisk mat och har äkta altanhäng. Underbart!
 

Tillbaka till Sverige blir det ”arbetsläger” och vi förbereder årets största dag! Med stor hjälp av bland annat Marie, Per, Mats, Rune och Sally städar vi upp och bygger trädäck för altare och viloställen i stugan och den första augusti blir vi man och hustru.

Dagarna innan överraskas vi av finbesök av Linda och Traci från Kanada som anser att Julias kvarglömda kamera behöver levereras personligen!

Vi vigs på stranden i duggregn, har 19 kanadagäss simmandes nedanför oss och med närmaste familj och vänner som vitten. God lunch, fotografering, fler gäster in, middag med flera roliga inslag resten av kvällen/natten och det sägs vara årets roligaste tillställning!

Jag går med i Better Bloggers och lär mig ännu mer! Träffar ytterligare en bloggvän; Katta (Kattas Betraktelser) som det bara klickar med, precis som det gjorde med Anna (New York – My bite of the Big Apple). Intressen förenar! Träffar även Anna (Boden By Night) och vi ser ett lovande Norrbottensamarbete tillsammans i bloggvärlden.

Hösten bjuder på flera härliga föreställningar på Norrbottensteatern. Svenska Resebloggar har en utmaning och jag bloggar i princip varje dag i tre veckor.  

För första gången får vi vara med och fiska löja, sortera ut honorna och klämma vår egen löjrom. Det tar flera timmar och det är en lärorik och kul upplevelse! Tack Rune och Sally!

 
Oktober bjuder på några riktigt storslagna norrsken och jag får hjälp av sonen att föreviga dem på bild både hemma i Gammelstad och i Pålänge.
 
Jag fokuserar mer på Norrbotten, mitt hemlän, som har så mycket att erbjuda. Det är ett storslaget län med så många olika inriktningar. Blir bjuden på bloggresa till Ungern i juni och planerar för kommande samarbete med bloggvännen Katta.
 
 
Vi börjar planera en skidresa till Kanada i februari när min syster fyller jämt och benen väcks i detta nu upp från en långvarig dvala. Med stort fokus på träning och hälsa välkomnar jag ett mycket spännande resår 2016!

 

12 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *