Niagarafallen

Niagarafallen

Målet på vår roadtrip från Toronto är Niagarafallen. Turistfälla eller inte? Det återstår att se.

På vägen dit stannar vi bland annat för isvinsprovning hos The Ice House Winery, för lunch i den supermysiga lilla staden i Niagara-on-the-Lake och för att titta på naturfenomenet Niagara Whirlpool.

 
 
 

De tre vattenfallen

När vi kommer fram till Niagara börjar vi med att titta på Niagarafallen. Niagarafallen är tre vattenfall (Horseshoe Falls, American Falls och Bridal Veil Falls) som ligger mellan Lake Ontario och Lake Erie. I Niagara River som flyter förbi Niagarafallen går gränsen mellan Kanada och USA

 
 

Lite siffror

Niagarafallen är en väldig turistmagnet med sina 30 miljoner besökare per år, även om det inte är världens största vattenfall med sin totala fallhöjd på 54 meter. Däremot är fallsystemet ovanligt brett: Horsehoe Falls är 920 meter bred, American Falls 325 meter och Bridal Veil är 17 meter bred. 2 000 kubikmeter vatten forsar utför klippkanten per sekund!

 
 
 
 

Galna äventyrare

I oktober 1829 överlevde den galne äventyraren Sam Patch när han i en specialbyggd tunna åkte utför Horseshoe Falls. De allra flesta som efterföljt hans galenskap har omkommit och idag är det förbjudet att försöka sig på något liknande.

Även våghalsiga lindansare har försökt gå på lina över Niagarafallen vilket inte heller är att rekommendera.

 
 
 
 
Båttur

Vill du se Niagarafallen från ovan finns det möjlighet att boka en helikoptertur. Säkert en oslagbar upplevelse att se få en ordentlig panoramavy över vattenfallen! Vi väljer att komma närmare vattenfallen med båt och bokar en båttur på plats för ungefär 20 CAD. Otroligt häftigt att komma så nära och känna kraften från de brusande vattenfallen!

 I biljettpriset ingår en röd regnrock för oss som kommer från den kanadensiska sidan. De som åker båttur från USA har blå regnkläder.

 
 

Upplyst på kvällen 

På kvällarna lyser man upp vattenfallen så det blir ännu mer spektakulärt med häftiga ljusshower. Vi besöker Niagara under dagtid och missar detta, men passa på om du är här när det är mörkt för det sägs vara en mäktig upplevelse.

 

Turistfälla?

Vad tycker vi då? Är det en turistfälla? Att åka den billigaste båtturen för att komma nära själva vattenfallen är både prisvärt och en kul upplevelse. Vi har förmånen att kunna åka bil till Niagara från Toronto och behöver inte boka arrangerade turer (vilket jag inte tror skulle passa just vår familj heller), förutom själva båtturen.

Vi är alla väldigt nöjda och upprymda efter att ha fått vara så nära de kraftfulla Niagarafallen. Och blöta!

Själva staden Niagara är nog en större turistfälla. Vi promenerar genom den plastiga staden på max en halvtimme, men mer om detta i ett annat blogginlägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *