Topp 3 Paris

Topp 3 Paris

 
Dagens tema i Svenska Resebloggars septemberutmaning, Topp 3, får verkligen igång tankeverksamheten! Vilka tre favoriter vill jag lyfta fram – och från vilket ställe?
 
 
I tankarna återkommer jag hela tiden till en europeisk favoritstad: Paris, så det blir dagens temaval.
Paris är en stad som jag har återkommit till många gånger sedan första besöket under tågluffen 1990. En stad som erbjuder hur mycket som helst och förmodligen ännu mer om du bara kan språket. Vi hankar oss fram med engelska och jämförelsevis från första besöket till nu är det betydligt enklare att göra dig förstådd hos Parisborna.
 
 
Här kommer mina topp 3 i Paris, utan inbördes ordning
 
 
1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy hittar du de nästan overkliga katakomberna. Katakomberna är 30 mil underjordiska gångar där man mellan 1786-1814 samlade skelett från Paris kyrkogårdar och staplade dem organiserat i långa gångar. Runt sex miljoner skelett finns i katakomberna. Man gjorde det för att de överfulla kyrkogårdarna började sprida sjukdomar.
 
 
 
Det är bara en bråkdel av de underjordiska gångarna som allmänheten kan besöka, men de finns de som äventyrar lagen och hittar de övriga gångarna i hemlighet. Lockande, eller hur..?
 
 
 
Paris mest trivsamma bistro heter Secrets de Famille. Bistron ägs och drivs av Christiane and René Ghidini och den ligger i 9e Arr, inte långt från varuhuset Lafayette.
 
 
Paret har tidigare drivit en större restaurang i Cannes med tillhörande privatstrand och René har även försörjt sig som skidinstruktör och haft bergsbestigning som ett av sina större intressen. Secrets de Famille är ett sådant ställe du bara tänkt stanna till för en drink, men som du blir kvar i under flera timmar.
 
 
Paris kaféer och parker är riktiga höjdpunkter under ett Parisbesök. Det kryllar av mysiga kaféer, välj första bästa i ett mysigt gatuhörn när kaffesuget sätter in och sätt er bredvid varandra för att spana in alla människor som passerar.
 
 
Gör samma sak i valfri park – gärna Paris äldsta torg Place des VosgesJardin des Tuileries eller Tuilerieträdgården som den kallas på svenska. Eller varför inte oasen Jardin du Luxembourg? Sätt dig ned på en av de många gröna stolar eller bänkar som finns placerade överallt, vila benen och spana på människor. Ett perfekt nöje i härliga Paris!
 
 
 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *