Place des Vosges – Paris äldsta torg

Place des Vosges – Paris äldsta torg

Det har blivit en hel del inlägg från New York på sista tiden så vi bryter av med Paris äldsta torg Place des Vosges som är väl värt ett besök när du är i staden. Vi gillar att besöka parker och torg när vi är i storstäder och tidigare har vi skrivit om Jardes des Tuileries och Jardin du Luxembourg som vi tycker mycket om.
 
Torget, som anlades 1609 av Henrik IV, kantas av nio symmetriska röd/vita tegelhus på vardera sida runt sin 140 x 140 meters storlek. När det invigdes hette det Place Royale, men Napoleon döpte om det till det nuvarande namnet som tacksamhet mot departementet Vosges som var det första län att betala skatt. Place des Vosges ligger på gränsen mellan 4:e och 3:e arrondissemanget i Maraiskvarteren.
Här har hållits dueller, tornerspel och kungabröllop och kända personer som premiärminister Kardinal Richelieu och författaren Victor Hugo har bott här. 
 
Statyer kan ofta vara imponerande och statyer med hästar är för min egen del mer intressanta än andra. Det är alltid lika fascinerande att studera hur välgjorda de är. Statyn med Ludvig XIII (Louis XIII), kung av Frankrike mellan 1610 till 1643, är inget undantag.
 
Även om vädret inte visade sin bästa sida just den här dagen fanns det flera livsnjutare som promenerade runt eller bara satt och njöt av tillvaron i parken, som av många anses vara världens vackraste.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *