Aapua hembygdsgård och Jockfall

Aapua hembygdsgård och Jockfall

Vi lämnar vår tornedalsstuga i Jarhois för den här gången och väljer en helt annan väg hem till Gammelstad den här gången. En väg som jag nog aldrig har åkt tidigare och som bjöd på flera fina överraskningar.

Bara cirka två mil från Jarhois finns den fina byn Aapua från år 1783 som enligt Google har runt 100-150 invånare. Vi stannar till vid hembygdsgården som ser trevligt och välvårdat ut. Svärmor har berättat att den stora vackra 1700-talstimringen är från Rautiogården Jarhois, inte alls långt ifrån vår stuga.

Om det någon gång ordnas en auktion vid hembygdsgården när coronapandemin ligger bakom oss så ska vi absolut komma tillbaka! Gården är som gjord för en riktig sommarauktion!

När vi är ute på en roadtrip, typ som idag, händer det att jag ser ett ställe som jag så gärna vill stanna vid och föreviga med kameran. Det är oftast Stefan som kör och han stannar alltid och låter mig fota i lugn och ro. Som den här lilla näckrossjön nära Korpilombolo!

Vi åker vidare och hamnar mitt i ett åskväder med efterföljande störtskur, men när vi kommer fram till Jockfall i Överkalix kommun är det uppehåll som tur är.

Tänk att jag som har bott i Norrbotten sedan jag var tre år (förutom ett par års gästspel i Östersund) ALDRIG har varit här tidigare! Hur är det ens möjligt liksom?

Det brusande Jockfallet i Kalixälven har nio meters fallhöjd och alldeles vid vattenfallet finns en turistanläggning med logi och restaurang. Här finns även Kalixälvens enda laxtrappa och området är populärt bland sportfiskare.

Jag kan mycket väl tänka mig att vi kommer tillbaka och stannar över en natt, kanske inte för att fiska men för att njuta av den mäktiga naturen vi har här i Norrbotten!

Såklart kryllar det av renar efter vägen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *