Kengis bruk, Pajala

Kengis bruk, Pajala

 
Vi svänger av 99:an på på väg mot Pajala och åker in till Kangis bruk som ligger vid en riktigt vacker del av Torne älv i Tornedalen. Kengis bruk är ett järnbruk som Arendt Grape startade i mitten av1600-talet.
 
 
 
 
 
Tack vare järnbruket blev det under de kommande seklerna stor inflyttning av både valloner och svenskar. Det var världens nordligaste järnbruk och ett tag tillverkades det även plåtmynt i Kengis och Sveriges nordligaste herrgård byggdes på området.
 
 
 
 
 
Under mitten av 1700-talet hade bruket sin storhetstid. Av de 500 personer som bodde i samhället jobbade 120 stycken på bruket. Bruket brann 1879 och då lade man ner den industriella produktionen och idag är området runt Kengis bruk privatägt, så tyvärr kunde vi inte utforska byggnaderna på närmare håll. Vi får beundra vattnets kraftiga framfart i Torne älv istället!
 
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *