San Francisco och Rio de Janeiro i Lissabon

San Francisco och Rio de Janeiro i Lissabon

 
Den röda San Francisico-bron Golden Gate och Rio de Janerios Kristusstaty i samma stad? Japp, när du besöker Portugals huvudstad Lissabon får du i alla fall med kopiorna på dessa i samma bild om du så vill. 
 
 
 
I Lissabon kallas den röda bron 25 april-bron, eller rättare sagt Ponte 25 de Abril som den heter på portugisiska. Det är en 2 277 meter lång hängbro som invigdes 1966. Då kallades den Ponte Salzar efter premiärminister António de Olevira Salzar och båda broarna byggdes av samma amerikanska företag. 
 
 
Den 25 april 1974 var det en revolution i Portugal som kallades Nejlikerevolutionen. Då störtades den auktoritära Estado Novo-regimen som styrt landet sedan 1926 och det nya demokratiska Portugal föddes. Därav namnet Ponte 25 de Abril som bron numera heter. 
 
 
Monumento Cristo Redentor i Rio de Janeiro, Brasilien, är en symbol för kristendomen och ett välkänt landmärke för staden. När kardinal Manuel Gonçalves Cerejeira besökte Rio de Janeiro 1934 bestämde han att även Portugal skulle få en Kristusstaty vilket även skedde efter andra världskrigets slut. Varför just då?
 
 
 
Jo, för när andra världskriget bröt ut gick Lissabon stift ut med löftet att ifall Portugal skulle kunna undvika kriget skulle Lissabon få sin Kristusstaty och när Portugal visade sig lyckats förbli neutralt byggdes monumentet Christo Rei vid floden Tejos strand.
 
 
Missa heller inte den utmärkta utsikten över både bron och statyn från den ”hemliga” takbaren Park Rooftop när du besöker Lissabon!
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *