Löfstad slott

Löfstad slott

 

Vi tar med vår kanadensiska familj till Löfstad slott som ligger mellan Linköping och Norrköping. Slottet byggdes av Axel Lillie 1660 och dessvärre brann det här 1750. Ett fåtal föremål räddades och slottet renoverades till dagens utseende.
 
 
 
 

”I own my brain” av Ditte Reijers.

 
Efter ett besök i bland annat slottsbutiken som ligger i det gamla stallet tar vi en guidad tur på slottet. Kanadensarna får med sig en bandad inspelning som beskriver de olika rummen vi besöker, en teknik som fungerar sådär.
 
 
 
 

 
Vi andra får en mycket bra guidad tur med massor av intressant information. Vi lär oss att Löfstad slott har tillhört familjerna Lillie, De la Gardie, von Fersen och Piper. Vi får höra att Axel von Fersen den yngre var framgångsrik som
bl.a. rådgivare åt George Washington i Nordamerikanska frihetskriget, att han hade ett eget regemente i Frankrike, att han var hemlig svensk minister för Gustav III samt Ludvig XVI:s personlige rådgivare. 
 
Det sägs att Axel von Fersen d.y. var älskare till franska drottningen Marie Antoinette, han krigade i Ryssland, utnämndes till general och slutligen blev han ihjälslagen av en lynchmobb i Stockholm 1810 felaktigt anklagad för att
ligga bakom tronföljaren Karl Augusts död.
 
 
 
 
Den sista privatägaren till Löfstad slott, Emelie Piper, föddes 1857. Hon gifte sig aldrig, fick inga barn och testamenterade slottet till Östergötlands museum och Riddarhuset när hon dog 1926 med villkoret att slottet skulle bevaras såsom
hon hade inrett det och visas för allmänheten. 
 
 
 
 
Ser ni den mindre runda stolen? Den fungerade som toalett som man helt ogenerad satte sig på och utförde sina behov i även om det var andra i rummet.

 
När systern dog 1940 trädde testamentet i kraft och det är som att tiden har stått stilla sedan Emelie Pipers död 1926. Varje föremål finns fortfarande på sin plats och varenda ett har sin historia. Vi får höra flera av dem under vår guidade
tur. Helt klart värt ett besök!
 
Emelie Pipers vackra klänning ligger kvar på hennes säng.
 
Det här är det sista inlägget av min sommarserie om vår kanadensiska familjs besök till rötterna i Sverige. Klicka in här om du vill se vad mer för skoj
vi har gjort tillsammans med dem i sommar och stort tack för att ni har hängt med på vår ambulerande sommarcirkus!
 
 
 

4 kommentarer

  1. Tack för intressant guidning!
    På Löfstad har jag aldrig varit, bara sett skyltarna mot slottet från stora vägen. Så jättekul att få se mer och veta mer om slottet.
    Axel von Fersen är intressant, har läst flera böcker om honom och Marie Antoinette.
    Härligt att det är öppet för allmänheten, så alla kan njuta av miljön.
    Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *