Promenera i Central Park, New York

Promenera i Central Park, New York

 
Det är en vacker höstdag i New York  och det bästa vädret för en promenad i Central Park som sakta börjar få de sprakande höstfärgerna på träden.
 
Jag går in i parken från 5th Ave och E 59th St med kameran redo. Det spelar ingen roll hur många gånger jag har promenerat i Central Park (och det är många gånger) det är lika trevligt varje gång. Här finns så otroligt mycket att se, upptäcka och uppleva och ett bra ställe att gå undan storstadens buller en stund.
 
Innan jag fotade bilden ovan väntade jag ut en man som kavlat upp byxbenen och vadade ut i det kalla vattnet under bron för att hämta sin nedtappade mobiltelefon. 
 
 
Sjön The Pond är ett utmärkt ställe att stanna till och se sig om. Kommer du från den här ingången är det här det första stället man kan föreviga vatten och skyskrapor på bild. Nästan alltid är det fotografering av fotomodeller här, gärna på broräcket Gapstow Bridge med The Plaza i bakgrunden. Klassiskt. 
 
 
 
Jag går vidare och klättrar upp på en av Central Parks alla klippor där jag får fin utsikt över skridskobanan Wollman Rink som är en av flera skridskobanor i det vintriga New York.
 
 
 
 
Självklart gör jag som de flesta andra som tar en promenad i Central Park, jag strosar genom The Mall and Literary Walk och försöker få till en sådan där bild där trädens grenar ramar in en folktom gångbana. Det går sådär, för att få till den bilden behöver man vara här riktigt tidigt på morgonen tror jag. 
 
 
 
The Mall and Literary Walk erbjuder bänkar att sitta och vila trötta ben på, försäljning av plåttavlor och konst samt jätteblåsbubblor som barnen älskar att jaga. Här är det även populärt att ta sina bröllopsbilder och jag ser två brudpar  under den korta promenaden under träden. 
 
 
 
 
 
 
 
Såklart går jag till Bethesda Terrace and Fountain, men jag går inte den vanliga vägen som jag alltid annars har gått. Nej, jag väljer att ta trapporna och jag blir inte ens förvånad när jag springer på min reskompis Anna (New York my Bite) i trappan!
 
Eller jo, självklart blir jag förvånad att träffa på Anna i parken som har tusentals besökare varje dag och man skulle förmodligen kunna gå där samtidigt varje dag i ett år utan att träff på varandra. Och särskilt förvånande eftersom Annas planer för dagen är lite osäkra när jag lämnar lägenheten och vår tanke är att träffas senare på eftermiddagen någonstans. Men samtidigt blir jag inte förvånad eftersom jag och Anna verkar ha en inbygd synk med varandra som de själsvänner vi är. Så självklart möts vi!
 
 
 
 
Jag och Anna tar följe till The Boathouse vid The Lake men eftersom Anna kom in i parken norrifrån väljer vi att hålla i vår ursprungsplan att träffas under eftermiddagen mer söderut på Manhattan.
 
 
Jag rundar restaurangen och börjar ta mig söderut i parken igen. Det är ganska tät skog här och jag ser ett par Blue Jays-fåglar som jag känner igen från våra Kanadaresor. I den här delen av parken är det väldigt lugnt, jag möter bara ett fåtal personer under skogspromenaden och jag tar mig ned till Wood Chip Vantage Point för perfekt fotoläge över Bow Bridge och roddbåtarna i The Lake.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Man kan knappt tro att det är New York va?
 
 
Jag promenerar ned på parkens västra sida och lämnar Central Park för den här gången vid utgången Central Park West och W 59th St. Det är när jag går bland alla cykeltaxi-krängare som jag första gången konstaterar att inte en enda enträgen turistjägare för cykeltaxi eller komediklubbar har stoppat mig. Wow! Det får mig verkligen att känna mig som en New Yorker!
 
 
 
Jag har bloggat om Central Park minst 16 gånger tidigare (kollade för jag blev själv nyfiken) om allt från örnar, The Boathouse, broarna, gatuakrobaterna och mycket annat. Kika gärna in på Central Park-kategorin för mer Central Park-inspiration.

6 kommentarer

 1. Haha, ja, så otroligt märkligt att vi skulle gå rakt emot varandra så där under "varsin dag på egen hand" i New York. Och ändå inte. Det måste nog vara någon själslig synk där! Coolt också att du i princip kom helt ensam nerför trappan, rakt emot mig, som om det var regisserat i en film.
  Underbart att följa med på din Central Park-promenad här på bloggen också! Jag sög i mig av varje bild som en njutbar karamell.
  Visst är det så, att man aldrig kan få nog av promenader i denna park, och man upphör aldrig att imponeras av hur vacker och lantlig parken är.
  Kramar

  1. Haha, ja precis som i en film 😀. Som vi pratade om då, undrar vad sannolikheten var att vi skulle träffas där.
   Vad roligt att du tyckte om att följa med på min bloggpromenad i parken. Det var verkligen en fin dag som gjord för att gå i Central Park.
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *