Halloween

Halloween

 
Enligt tradition infaller halloween idag den 31 oktober. Just i Sverige firar vi lite som det passar sedan det började uppmärksammas här i början av 1990-talet. Halloween härstammar från den irländska keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden och man klädde ut sig för att tigga mat och dryck till kvällens fest. Pumpor med ljus sattes ut för att mota bort ondskan. De irländska invandrarna tog med sig traditionen till USA på 1800-talet.
 
Här hemma kallar vi oftast halloween för Alla helgons afton, vilket inte ska förväxlas med den kristna högtiden Alla helgons dag/Allhelgonadagen då vi hedrar de döda och då gravarna utsmyckas. Men det ena behöver inte utesluta det andra tycker jag.
 
När mina barn var små firade vi halloween med tillställningar där vi klädde ut oss och barnen gick ut i grannskapet och knackade på hos grannarna för att fråga om de vill ha ”bus eller godis”, vilket precis hände ikväll här hemma när grannarnas barn gjorde detsamma. Mina barn älskade halloween och jag kunde absolut ta till mig en del av högtiden eftersom barnen gillade det (sedan har jag inte spenderat så många kronor på det utan det hamnade mest om att återanvända det som en gång köptes in).
 
I går kom jag hem från en mycket trevlig New York-resa  med min goda och lika New York-älskande vän Anna Ström Åhlén (New York my Bite). En resa med mycket skratt, många härliga upplevelser, häng med andra fina vänner i ett New York som på många ställen gått all in vad gäller dekoration inför dagens halloweenfirande!
 
Varsågoda! Här får ni en bildbomb från New Yorks halloweenpynt.
 
Brandstation i Chelsea
 
Restaurangerna i Little Italy hade satsat en hel del på liknande figurer.
 
Greenwich Village
 
Greenwich Village
 
Greenwich Village
 
Gaaah! Tänk att möte den här i en mörk gränd …
 
Perry Street
 
Kolla in taket!
 
En vanlig syn utanför en restaurang. 
 
På Union Square såldes många pumpor.
 
Herald Square
 
Gatudekoration
 

Chelsea Market går all in!

 
 
 
 
 
 

Skelett och dödskallar på trappan.

 
 
 
 
 

4 kommentarer

  1. Vilken underbar bildbomb från vår härliga resa! Jättefina bilder. Tänk att det bara är ett par dagar sedan vi gick där och såg allt detta live. Tala om att folk gick all in!
    Halloween har vi aldrig firat i vår familj. På sin höjd har vi ställt nån pumpa på trappan. Men barnen har å andra sidan fått göra saker i skolan under denna tid.
    Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *