En helg i Helsingborg

En helg i Helsingborg

Foto: Andres Bustamante
 
Tänk vilken otrolig tur att jag lyckas passa in den varmaste hösthelgen för året när jag lämnar Norrbotten för en helg i skånska Helsingborg. +22 grader i oktober är verkligen inte fy skam och träden är som höstvackrast just nu i den här delen av Sverige. 
 
 
Jag bor hos dottern och hennes pojkvän som befinner sig i Helsingorg ett år. Vi startar med ett fredagsbesök på en uteservering där vi planerar helgen. Det är varmt och skönt.
 
 
 
 
 
Vi startar lördagen med ett besök till kallbadhuset Pålsjöbaden från 1909 med sin fina rad av gula badhyttar och vi ser faktiskt tappra badare som slänger sig i havet den här oktoberdagen. Vi tänker inte ens tanken på att bada men tycker att det ser mysigt ut. 
 
 
 
 
 
 
Precis bredvid badet finns Pålsjö naturreservat som vi precis naggar i kanten och häpnas åt de två änderna som hamnar i ett brutalt slagsmål. Men en fin liten pöl där höstfärgerna speglar i vattnet. 
 
 
 
 
 
 
Jacob Hansens Hus
 
 
 
Såklart tar vi en fika på Lakritsfabriken som nog har den bästa lakritsen i det här landet och lite senare promenerar vi upp till Rosenträdgården där vi njuter av utsikten över stadens hustak, färjorna, Kattegatt och Helsingör. Vi hinner även se Kärnan, är ett torn som är den enda kvarstående byggnaden av det medeltida Helsingborgs slott och en promenad genom den mysiga staden som bjuder på både rolig fasadmålning och anrika retrokafeér.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi hämtar bilen och åker ut till Sofiero slott från 1870-talet. Även om blommorna blommat ut förstår vi hur vackert det kan vara i parken som en gång utsetts till Europas vackraste med sina 10 000 rhododendronbuskar, Lejonlabyrinten, Artistic-installationen, totempålen från British Columbia Kanada, prins Oscars Sagoskog och en hängbro som påminner om dem i Vancouver. Vilket utflyktsmål alltså!
 
 
 
 
 
 
 
När det börjar skymma tar vi med oss kameror och drönaren och går tillbaka till Rosenträdgården för att njuta av det himlaspel som solnedgången över Danmark bjuder oss på. Fint, så fint!
 
 
 
 
 
 
 
 
Söndagen tillbrigar vi bland annat i Höganäs, besöker några outlets och käkar en hysteriskt roligt pannkaksbuffé på Pannkakshuset som verkligen är ett paradis för barnfamiljer (jadå, barn i ALLA åldrar). De fina hästarna, alpackorna, åsnorna och kaninerna förstärker trivsamheten och jag gillar idén. Coca cola-pannkakor liksom. Vad kan gå fel?
 
Innan flyget hem till Luleå från Malmö hinner vi även med en till solnedgång över Kattegatt på en sträcka som nog kan räknas som en av Sveriges finaste. Skåne alltså! Jag kommer tillbaka!
 
 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *