People in the Street, Pune Indien

People in the Street, Pune Indien

 
Under mina arbetsdagar i indiska tremiljoners-staden Pune i västra Indien går jag inte runt så mycket på gatorna. Däremot åker vi bil till och från jobbet varje dag och jag gör mitt bästa att försöka hinna se så mycket som möjligt under dessa bilresor.
 
 
 
 
 
 
Det är människor överallt och i rusningstrafiken trängs alla på och vid vägarna. Många passar på att stå vid vägkanten och sälja frukt och annat till förbipasserande för att få in dagskassan. Jag försöker inte bara se så mycket jag hinner,  jag försöker även föreviga allt som händer på bild med alla människor på gatorna. Det är just det här myllret av människor som är anledningen till mitt val av bloggnamn för nästan sju år sedan: People in the Street. Men då var det främst människor i New York.
 
Det är inte bara människor som myllrar längs vägarna i Pune. Jag ser många djur också, bland annat den heliga kon.
 
 
I den sista rondellen innan vi svänger in på jobbet går en bonde med sin ko. Förutom storföretaget Tata (som jag besöker), med sina 600 000 anställda varav ca. 25 000 i Pune, är det fler stora företag som expanderar i området. Byggnationen av nya företagskomplex börjar sträcka sig över bergen och det knuffar bort jordbrukarna och många vilda djur som har funnits där i evigheter.
 
När jag står och tittar ut över bergen genom fönstret på kontoret och ser hur bönderna zick-zackar mellan de högteknologiska företagen känns det sorgligt. Om några år är de förmodligen helt borta från området och måste försöka hitta en annan inkomstkälla.
 
Det inkluderar även fåraherdarna vilka också får allt mindre grönområden att röra sig på.
 
 
 
Busshållplatserna är fyllda med reklamskyltar och jag ser även en papperskorg. Det skulle nog behövas fler papperskorgar med tanke på allt skräp som samlas längs vägkanterna.
 
Gatuhundarna (och även grisar) söker mat bland vägsoporna.
 
 
Det är tyvärr inte bara djuren som letar mat bland soporna. Det bor över 1,3 miljarder människor i Indien och långt ifrån alla har det gott ställt. Högteknologi och extrem fattigdom lever verkligen sida vid sida i Indien.
 
 
 
Jag läste någonstans att det inte finns så många slumområden kvar i Indien. Jag har ingen aning om det stämmer, men jag ser många boenden liknande de på bilderna ovan både i Pune och i Delhi.
 
 
Något jag ser ofta längs vägarna i Pune och Delhi är alla frisörsalonger som finns efter trottoarerna. Jag ser även bagerier och konstaterar att hål-i-väggen butiker har fått en ny innebörd.
 
Det är faktiskt rätt sällan jag ser en ensam kvinna som går på trottoaren, när jag ser kvinnor är de oftast tillsammans med andra.
 
På väg till jobbet.
 
Det byggs och fixas överallt och många gånger är det kroppsarbete som gäller.
 
Imponerande bärteknik
 
 
 
 
 

6 kommentarer

  1. Tack för ännu en intressant inblick i det indiska livet! Jag tänkte direkt "Ett äkta People in the Street-inlägg" och så skrev du själv detta några rader ner. 🙂 Man får sig verkligen en tankställare när man ser hur svåra levnadsvillkor många har.
    Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *