Kräftfiske i Råneälven

Kräftfiske i Råneälven

 
När vi får frågan om vi vill vara med och dela på ett fiskekort för kräftfiske vid årets kräftfiskepremiär i Råneälven tvekar vi inte en sekund. Självklart vill vi testa det! Vi har hört att Råneälvens flodkräftor smakar fantastiskt gott och här finns Sveriges bästa bestånd av just den arten.
 
 
 
 
Tillsammans med Roger och Katarina åker vi till deras vänner i Råneå och är med på de sista förberedelserna innan startskottet för fisket går. Vi befinner oss på Andholmen och där kan vi parkera bilarna smidigt alldeles i närheten av fisket. 
 
 
 
 
Kräftburarna prepareras vid den fastlåsta båten som placerades där dagen innan för att hålla platsen tills det är dags. Vid första anblicken verkar vårt bas för kvällen inte vara det bästa tänkbara, men det visar sig att det är just vad det är! 
 
 
 
 
Kräftfisket i Råneälven får pågå mellan klockan 17-23 och ett dagskort för fem burar kostar 400 kronor. Strax innan start får vi visa upp fiskekorten för kontrollanten och sedan är det bara att sätta igång och vara del av folkfesten. Efter älvkanten ryker det från lägereldar och vattnet fylls med kräftburar.
 
 
 
 
 
Snabbt ner med burarna vars flöten är märkta med namn och telefonnummer. Klockan 19 och klockan 21 vittjas burarna och nytt agn sätts in i dem och innan klockan 23 ska alla burar vara upptagna. Precis klockan 19 kommer störtregnet och vi som är kvar på land kan nu uppskatta valet av plats för fisket där vi sitter skyddade för regnet under de täta träden!
 
 
 
 
 
 
Efter regnskuren kommer en magisk dimma in över vattnet och himlens färger blir sådär fina som de kan bli här uppe i Norrbotten!
 
 
 
 
 
Handplockning av kräftor är inte tillåtet. På fiskekortet finns en inritat linjal med 10 cm längd där man kan mäta kräftorna. Alla kräftor under 10 cm läggs tillbaka i älven.
 
 
 
 
Senast en vecka efter fisket ska inrapportering av totalt fångade kräftor, även återinsatta, skickas in till arrangörerna som följer beståndets utveckling. 
 
Foto: Roger Styrberg
 
Hushållningssällskapet planterade ut svensk flodkräfta i Råneälven i början av 1950-talet och det har varit organiserat kräftfiske här sedan tidigt 1970-tal. I dagsläget fångas runt 50 000 kräftor under kräftfiskesdagarna inom den del av älven som tillhör Luleå kommun.
 
 
 
Vi delar upp kräftorna med våra supertrevliga och rutinerade guider för kvällen och fraktar hem kräftorna i en stor låda utan vatten där de förvaras svalt under natten. Det är viktigt att inte ha vatten i lådan/hinken och att kräftorna inte packas på varandra så de kvävs.
 
 
 
 
Morgonen efter förbereder vi kräftorna för kokning inför kvällens kräftskiva. Kräftorna spolas rent ordentligt och vi laddar grytan för koket. Till koket använder vi följande:
 
  • 5 liter vatten
  • 5 sockerbitar
  • 200 g grovt salt
  • En stor knippa krondill
  • Cirka 37 cl folköl
 
När alla kräftor har kokat i minst fem minuter kyler vi ned dem och låter dem gona till sig i kräftspadet till kvällen då vi mumsar i dem tillsammans med andra godsaker (och surströmming för de som tycker att även det är en godsak).
 
 Foto på maten ovan: Roger Styrberg
 
Råneälvens flodkräfta är verkligen extra god och vi upplever att de är betydligt mjukare i skalet är de kräftor man hittar i frysdiskarna. Kanske blir det extra gott när vi själva varit delaktiga i hela processen!
 

13 kommentarer

  1. Jätteroligt och spännande att få vara med om detta häftiga tillsammans med er. Nu har jag lärt mig många nya saker och det i fin samklang med de vackra bilderna. Att fiska krftor har jag aldrig gjort, inte ännu. Men kanske får jag chansen.
    Stort tack!
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *