Katedralen i Riga

Katedralen i Riga

 
Vi kliver in i medeltidens största byggnad: katedralen i Riga. En historisk byggnad som har sitt ursprung från början av 1200-talet även om den byggts om flera gånger genom åren.
 
 
 
 
Katedralen är den protestantiska domkyrkan i Riga som även en av de äldsta byggnaderna i Lettland och Baltikum. Vi nästan känner historiens vingslag när vi tysta smyger runt bland kyrkbänkarna inne i den vackra kyrkan.
 
 
 
 
 
Nu, precis som så många gånger förr, pågår en renovering inne i katedralen men som tur är finns det inte byggnadsställningar överallt och vi kan bland annat beundra de vackra detaljrika och färgglada fönstren.
 
 
 
 
 
 
 
Apropå historiens vingslag så inte bara anar vi den utan verkligen känner den när vi går runt i de öppna korridorerna i byggnaderna som är anslutna till katedralen. Här förvaras bland annat gamla kanoner och vi ser framför oss de gamla prästerna som spatserade här hundratals år sedan. 
 
 
 
 
 
 
Jag är inte särskilt kyrklig av mig men jag imponeras verkligen av gamla kyrkor från medeltiden. Så mycket historia som finns inom dessa väggar! Hemma i Gammelstad har vi också en kyrka från medeltiden: Nederluleå kyrka från 1492. Yngre än Rigas katedral men fortfarande väldigt gammal.
 

8 kommentarer

 1. Jag har besökt Nederluleå kyrka i Gammelstaden. Just då hade de någon ceremoni och det var så fridfullt. Däremot har jag inte varit i denna protestantiska kyrkan i Riga. Jag gillade de fina utrymmen för kanonerna och även gillades interiören. Jag brukar oftast besöka katedraler och kyrkor fast jag inte är religiös. Det finns något historiskt som gör mig nyfiken. Tack för ditt inlägg med vackra bilder. Kram

 2. Visst känns historiens vingslag här. Och att besöka kyrkor/katedraler är ju et bra sätt att få kunskap om en plats historia. Besökte nyligen Krakow och fascinerades av Maria kyrkan där, en jättestor basikika också från 1200-talet och väldigt välbevarad och färggrik .
  Roligt att se bilder fråm katedralen i Riga. Vet attt jag besökt den, men för läge, länge sedan.
  Gammelstads kyrka har jag inte sett och det måste jag givetvis göra.
  Kram!

 3. Riga kollade jag faktiskt på för någon vecka sedan när vi ville få in något mera innan sommarens resa till Kreta, men vi valde Stockholm för att träffa vänner och att jag kan passa på att klippa mig.
  Flög ni eller åkte båt?
  Vi kollade med Tallink men en övernattning i land och två på båten, blir nästan tre dagar på så vis i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *