Rozengrals Restaurang, Riga

Rozengrals Restaurang, Riga

 
Vi är på väg hemåt till lägenheten vi hyr i Gamla stan i Riga efter en lyckad heldag i staden. En smal gränd med mysigt upplyst kullerstensväg lockar oss och vi väljer den även fast den är helt folktom.
 
 
En bit in i gränden ser vi en man i kåpa som fixar med en gammal kärra och ovanför hänger flaggor med medeltid karaktär. Vi kommer fram till en gammal port i trä som vi inte kan låta bli att kika in i. Vad är det för ställe?
 
 
 
 
 
Vi smyger ner i trappan, beredda att be om ursäkt ifall vi hamnat på en privat tillställning men ser att det är en restaurang i underjordiska valv som möter oss. Tröttheten efter en lång dag är som bortblåst och vi sätter oss vid ett ledigt bort och beställer en drink av medelstidsklädd serveringspersonal.
 
 
 
 
 
Vi har hamnat på Rozengrals Restaurang i lokaler från 1200-talet! Här finns fem hallar, alla med atmosfär från medeltiden, som totalt rymmer 150 matgäster. Personalen med sin tidsenliga klädsel, alla levande ljus, underjordiska gångarna och musiken som spelas gör att vi verkligen får känslan att besöka en svunnen tid. 
 
 
 
 
 
Vi sitter nära den fungerande 800 år gamla brunnen som finns i den största hallen och vi får en pratstund med Evija Vintere som jobbat här i 11 år. Hon berättar att de inte marknadsför restaurangen för att kunna hålla antalet besökare på en bra nivå. Evija guidar oss runt i de trånga källargångarna med låg takhöjd och vi kikar in i de flesta skrymslen och vrår.
 
 
 
 
 
 
Eftersom vi redan ätit middag nöjer vi oss med att spana in de tallrikar som bärs in till andra gäster. Uppläggen på faten liknar inget annat vi sett och vi får höra att man serverar maten på det sätt man gjorde under medeltiden.
 
 
 
Vill du få en annorlunda upplevelse när du är i Riga kan jag verkligen rekommendera ett besök på Rozengrals Restaurang. Däremot vet jag inte hur deras mat smakar då vi inte testade den.
 
 
 

15 kommentarer

 1. Oj, där hade jag mycket att ta igen! Har inte hunnit med att läsa så mycket bloggar runt jul.
  Härliga Rigabilder och fina prydnader. Och vilken mysig gammal restaurang. Nästa gång får ni prova att äta där också.
  Kyrkbyn har du skrivit om tidigare och den intresserar mej verkligen, Så fint att se den i vinterskrud, men – 13 grader, ja,ja!

  1. Lite samma här, har inte hunnit med i den takt jag önskat. Ska ta igen det senare. Tack för berömmet över bilderna, Riga var trevligt och jag kan mycket väl tänka mig att utforska Lettland mer.
   Kyrkbyn är verkligen ett historiskt ställe, en gång i tiden låg Luleå hamn där och stora fartyg fraktade gods till och från många länder. I dag är det inget vatten kvar alls på den platsen på grund av landhöjningen. -13, precis, nja och kallare väder kommer …

 2. Hit går jag gärna nästa gång jag kommer till Riga. Har varit i Tallin på "Old Hansa" i Tallin som kan påminna om denna retaurang, men den är mindre. I Gamla stan i Stocjkholm finns även "Sjätte Tunnan" i dennna stil men den är också mindre.
  Verkligen härliga bilder från restaurangen och extra roligt att få en rundvandring.
  Vad som skiljer sig åt från de medeltida restaurangena i Stockholm, Gamla stan, är att där är det oftast mattvång, vilket är trist.
  Kram och tack för detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *