Skidresa till Kanada – Guide till skidorten Fernie

Skidresa till Kanada – Guide till skidorten Fernie

 
 
Planerar du för vinterna skidresa? Då vill jag tipsa om pudersnö-paradiset Fernie i Kanada.
 
Fernie är en liten ort med cirka 5 000 invånare som ligger i British Columbia, bara tre timmar från Calgary. Hyr en bil från flygplatsen i Calgary då bil är det enklaste sättet att transportera sig i landet. Själva centrum i Fernie ser ut som en gammal westernstad från förrförra sekelskiftet med låga trähus efter huvudgatan 2nd Avenue som kantas av mäktiga berg.
 
 
Köpa liftkort
 
Vi besöker Fernie ett par veckor i februari och förbereder oss med både benträning och genom att köpa ett försäsongskort innan ankomst som ger oss fria skipass-dagar väl på plats. Med det kortet skulle vi kunna åka med rabatterat pris hela säsongen men även om vi bara har för avsikt att nyttja backarna under två veckor sparar vi pengar genom att köpa det. Värt att kolla upp!
 
Kolla in länken för aktuella skipass-priser och vilka paket som eventuellt kan passa er.
 
 
 
Fakta om backarna
 
Det finns för närvarande 113 nedfarter i Fernie:
 • Gröna: 23 st.
 • Blåa: 42 st.
 • Röda: 36 st.
 • Svarta: 12 st (finns även någon Double Black).
 
Höjdskillnad (som liftarna tar oss till):
 
 • Högsta punkt: 2 080 m.ö.h.
 • Fallhöjd: 1 020 m
 • Lägsta punkt: 1 060 m.ö.h.
 
Liftar: 10 st.
 
Liftkapacitet: 13 716 personer per timme
 
Längdskidåkning
Spår finns på sex olika områden
 
 
Mot slutet av februari är det på gränsen till sent på säsongen ifall du vill vara säker på att få uppleva Fernies berömda pudersnö. Vi hinner med att åka i både tung blötsnö och sagolik pudersnö. Det är bara att konstatera att Fernies pudersnö gör en slalomåkare riktigt, riktigt lycklig!
 
 
 
After ski
Ingen skidåkning utan after ski! I alla fall om du är i Kanada. Vår absoluta favorit i Fernie är restaurangen Rusty Edge som drivs av den sympatiske österrikaren Andy Hoffman. Rust Edge har verkligen lyckats med konceptet after ski med allt vad det innebär. Sommartid är det after hike som gäller (eller after bike, välj själv). Oavsett årstid ser Rusty Edge till att kroppen får vad den behöver efter ett ordentligt motionspass.
 
 
 
Boende
Det finns flera olika möjligheter beroende på din budget. Kolla in Fernies officiella turistbyrå för att se vad som passar just dig bäst. 
 
Andra aktiviteter
Vill du vila från skidbackarna en dag finns en mängd olika aktiviteter som du kan roa dig med. Här är några exempel:
 
Catskiing till Island Lake Lodge
Här åker du pistmaskin uppför branta backar genom 1 000-åriga cederträd till de grova timmerhusen i Island Lake Lodge. Kombinera gärna turen med en gastronomisk trerätterslunch. Det finns även möjlighet till övernattning.  Boka här. 
 
 
Ice Bar på Lizard Creek Lodge
Det är inte bara i Sverige det finns isbarer, även i Fernie finns en isbar i den nyrenoverade Cirgue Restaurant på Lizard Creek Lodge. De erbjuder vodkaprovning i den -13 gradiga isbaren. Förutom ett besök i isbaren kan du även bada i deras utomhuspool med utsikt över slalombacken. 
 
 
Skotertur
Hyr en skoter och åk ut i den kanadensiska vildmarken, eller åtminstone i den kanadensiska pudersnön.
 
Shopping i Fernie
Besök Fernie centrum och promenera efter huvudgatan med bergen som en kuliss över den gamla westernstaden. Här shoppar du allt från handgraverade vinglas till friluftskläder och du hittar även chokladbutiker och pubar i traditionell stil.
 
 
Kolla även in mina andra blogginlägg från Fernie och British Columbia för mer inspiration. Där hittar du även tips vad du kan göra i Fernie under sommaren. 
 
Söker du ytterligare reseinspiration är du välkommen att följa mig på Instagram där jag finns under namnet @evasol
 
 

4 kommentarer

 1. Tack för ett jättefint inlägg om Fernie och skidåkning. Fantastiska bilder som lockar! Canada har alltid funnits på listan för utförsåkning men det har ännu inte blivit av. För sen t är det ju inte men det har nog blivit mer en prisfråga eftersom jag då måste avstå en annan resa. Men man ska aldrig säga aldrig.
  Väldigt lockande är det-
  Utförsåkning har jag ägnat mig åt sedan tonåren och i Europa har jag provat många länder och oftast återkommit till Italien, (mat och bra åkning) Schweiz och Frankrike.
  Och Canada finns fortfarande kvar på önskelistan. Absolut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *