Lower East Side – New York

Lower East Side – New York

 
Jag besöker mitt älskade New York tillsammans med min vän Anna Ström Åhlén som också är en inbiten återvändare till ”världens bästa stad”! Flera gånger under vår resa dras vi till den östra sidan på Manhattan, den lite längre ner. Vi utforskar områdena kring Lower East Side och Alphabet city för här finns oändligt mycket att upptäcka.
 
Ett par gånger hinner vi besöka Top Beauty Spa för fix av naglarna och för nackmassage.
 
Det här ett typiskt gammalt New York som vi vill besöka i maj. Jag har dock för mig att de tagit ner den gamla skylten nu, men jag kan ha fel.
 
Massimo Salon ger mig en oförglömlig upplevelse.
 
Ted’s Fine Clothing säljer t-shirts med rocktema.
 
Lower East Side och East Village anses vara ett invandrartätt arbetarklassområde och under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet betraktades det som ett slumområde. Nu har området genomgått en statushöjning med inflyttning av både medel- och överklass där flera butiker och restaurander har etablerats. 
 
Vi kommer väl alla ihåg den klassiska scenen på Katz’s Delicatessen med Meg Ryan i filmen När Harry mötte Sally!
 
Vi funderar om streckgubben symboliserar Svarta Pantrarna/Black Power. Någon som vet? 
 
Jag skulle gärna hyra en lokal i New York om jag hade haft rätt affärsidé!
 
Golden bikes. Jag kan mycket väl tänka mig att hyra cyklar i New York när vi åker dit i maj.
 
Karibiskt i New York: Miss Lily’s.
 
Franska bistron Café Lucien.
 
Vi vilade benen på det här trevliga stället.
 
En sak som jag gillar med New York är att man gärna integrerar husväggarna med en restaurang.
 
Men det hindrar inte att vi ser mycket av det gamla New York och den kreativa ådran som många fortfarande har här visar sig på flera olika sätt. Vi träffar den underbara italienska frisören Massimo (där jag omedvetet snattar en mobiltelefon …) och vi hittar det som blir vår gemensamma favoritbutik i Tenemant Museum shop. Jag köper t-shirts till sonen på Ted’s Fine Clothing, en butik där journalisten Mats Olsson på Expressen har gett avtryck och vi promenerar över den rosa Williamsburg Bridge
 
Ser du paret som är klart medvetna om att de blir fotograferade?
 
En klassisk fasad i New York.
 
Låt dig inte luras att det här enbart är Barber Shop. Det är även ingången till den speakeasybaren The Blind Barber. 
 
Den här bilden får symbolisera varför jag valt att kalla bloggen People in the Street.
 
En annan sak som jag älskar med New York är att här kan du verkligen vara den du vill vara (även om den här kvinnan inte på något sätt är i närheten av The naked cawgirl!).
 
2008 besöker jag New York ordentligt för första gången och jag blir handlöst förälskad i staden. Då varnas vi för Alphabet City då det inte anses vara särskilt säkert för turister. I dag är det inte så. Det är ett intressant område som andas mångkulturellt och bara att köpa en kopp kaffe på den Puerto Ricanska restaurangen som funnits här sedan 1976 är en upplevelse. 
 
Street art är något jag har svårt att låta bli att fotografera i New York. Kolla in länken i meningen innan för fler!
 
Se så vackert konstnären intergerar de olika motiven!
 
Provokativt?
 
Kolla uppe till vänster på bilden!
 
We love New York!
 
Lite shabbigt men lite snyggt!
 
I området finns ett flertal hemliga små trädgårdar som gömmer sig mellan de karakteristiska husen där eldsjälar ser till att hålla igång odlingen av växter och grönsaker. Jag och Anna besöker några av dem, men det får ni läsa om en annan gång här på bloggen.
 
Klotterkonst
 
Lokala hjältar
 
I maj åker vi tillbaka till New York. Vår plan är att utforska mer av det gamla New York. Både jag och Stefan har släktingar i Kanada och vi är nyfikna om det går att hitta information om någon förfäder gick i land i Ellis Island, så det är ett av våra mål med den kommande resan.
 

16 kommentarer

 1. Jag är dålig på att återvända till platser. Men inom samma resa, om jag stannar några dagar i samma stad, så försöker jag se till att återvända en gång i all fall om det är något område som jag gillar extra.

 2. Härliga och medryckande bilder från en stad som jag också är väldigt förtjust i. Och trakterna här känner jag väl igen men jag tror många nya butiker, retauranger och annat tillkommit.
  Den typiska N.Y. fasaden liknar det hus vi bodde i New York 1978-1979 och i Hell´s Kitchen.
  Kul att återvända i maj.
  Vad gäller Ellis Island kom min mans mormor dit 1910 och då från Åland och då fanns hennes syster redan där.
  Men hon återvände senare till Åland.

  1. Tack Ditte, kul att du gillade inlägget. Ja, jag kan tänka mig att du känner igen dig mycket i bilderna. Jag älskar de typiska NY-fasaderna som finns i de mysigare delarna av NY. Vilken upplevelse det måste ha varit att åka till NY 1910 och sedan tillbaka. Hon hann säkert skaffa en hel del erfarenhet på den tiden.

 3. Åh, vilka minnen det här inlägget väckte! Det kändes som om jag gick där bredvid dig igen, idogt fotande och njutande av världens bästa stad. Jag riktigt njöt av varje enskild bild.
  Ditt inlägg fångar även i ett nötskal hur oändligt mycket det finns att upptäcka i denna stad, gång på gång. Tack för länken också.
  Ser fram emot att ses på fredag! 🙂

  1. Tack Anna, vad roligt att du gillade bilderna! Bilderna väckte väldigt trevliga minnen för mig med. Vilka dagar vi hade i New York tillsammans!
   Visst är det mycket att upptäcka i världens bästa stad, men vet aldrig avd som väntar bakom nästa gathörn 🙂
   Ska bli superkul att äntligen ses igen!

 4. Underbara New York bilder!
  Tänk vad stadsdelars karraktär kan ändras, t ex Gamla Stan i Stockholm , vem ville bo där för 100 år sedan? Mörkt, tångt! Och Söder i Stockholm, en fattig arbetarstadsdel. Helt annorlunda idag!
  Du gör mej mer och mer intresserad av N Y!
  Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *