En fröjdefull jul – Norrbottensteatern

En fröjdefull jul – Norrbottensteatern

 
Höstens teaterföreställning på Norrbottensteatern i Luleå En fröjdefull jul skriven Alan Ayckbourn 1980. Alan Ayckbourn är en av Storbritanniens mest spelade dramatiker efter William Shakespeare. En fröjdefull jul spelades även på Norrbottensteatern 1990 och regisserades då av Frej Lindqvist.
 

Liksom Avgörande ögonblick som jag skrev om här på bloggen i september är det Rasmus Lindberg som står för regi.

 

En fröjdefull jul utspelar sig under julen 1976 hemma hos Lars-Peter och Birgitta. Vi kliver in till en scen och rekvisita som verkligen tar oss tillbaka till 1970-talet! Furufrossan, kläderna, telefonbänken och den orangea mjölktetran med Norrbottens landskapsblomma åkerbär som lär oss det latinska ordet jag aldrig glömmer: Rubus articus. Underbar resa tillbaka till barndomen!

 

Skådespelarna är mycket bra på att ta fram känslan av en lätt hysterisk förberedelse inför julen. Förväntan över en fröjdefull jul kantas av missnöje och missförstånd hos karaktärerna. Relationer sätts på sin spets när inbjudna gästen och författaren Klas kommer in och rör om i gamla invanda beteenden i familjen. Händelser som blir både komiska och tragikomiska.

 

När jag tänker på mina egna förväntningar inför julhelgen kan jag konstatera att jag absolut inte vill att det ska bli som i den här pjäsen. Se den och gör tvärt om! 

 

 
 
 

Rasmus Lindberg

Jag träffar Rasmus Lindberg kvällen innan premiären av årets upplaga av En fröjdefull jul för en pratstund. Rasmus berättar att hans pappa jobbade på riksteatern och var ofta ute på turné som Rasmus ibland följde med på. Han minns att han som 10-åring satt i kulisserna och imponerades av det han såg och hans teaterintresse var fött.

 

Rasmus är uppväxt på Skurholmen i Luleå och han är bland annat utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm. Rasmus har försökt sig på skådespeleri men övergick till att skriva istället där han själv ansåg sig ha mer talang. När han träffade (skådespelaren) Maja Runeberg bestämde de sig att flytta tillbaka till Luleå och båda fick anställning på Norrbottensteatern.

 

Var hittar du din inspiration?

Olika människor inspirerar mig.  Jag gillar serier så Liv Strömquist (serieskapare och programledare i radio) är en. Hon är smart, beläst, kul, skarp och raljerande.

 

Lars Norén är en annan då jag gillar att det händer saker hela tiden på en scen, när det är flera parallella händelser.

 

Regissören Olle Törnqvist inspirerar mig som visionär och ledare. Han ser vad folk kan och är en riktig människokännare som förmedlar positiv energi.

 

Jag såg Carmen i en italiensk folkpark 2003 där det var 150 personer plus en symfoniorkester på scenen där det hela tiden hände olika saker. Det inspirerade mig. Även den långa scenen med landstigningen i Normandie i filmen Rädda meniga Ryan inspirerade mig med alla människor som var med i scenen.

 

Hur lång tid tar det från tanke till premiär?

Totalt ungefär 2,5 år för att hinna få loss resurser, förbereda produktionen, fixa med kläder och repetera.

 

Hur många föreställningar blir det per år?

Med tanke på förberedelsetiden blir det ungefär 2-3 stycken per år.

 

Vilken är din största succé?

Mina största framgångar är Avgörande ögonblick och pjäsen Dan då Dan dog. Den senare har översatts till sex språk!

 

Vilken är din drömpjäs att regissera? 

Det förändras hela tiden. Just nu vill jag göra en ny uppsättning av dramatiseringen av 70-talets Tärningsspelaren där publiken slår en tärning som avgår vem av sex stycken som spelar huvudrollen i föreställningen.

 

En fröjdefull jul – vad gör den speciell?

Den är rolig. Det är en väl beprövad pjäs som bland annat gick i Göteborg i våras. 1990 gick den på Norrbottensteatern och även då var Mats Pontén med, vilket han är även i den här uppsättningen. Fröjdefull jul är välskriven och har en tydlig handling.

 

Slutligen, vilket är ditt favoritresmål?

Då vill jag tipsa om Verona i Italien! Det området har så mycket inom 40 minuters radie: Gardasjön, Venedig, bergen, stränder, kultur, sport, shopping och mat.

 

Manus: Alan Ayckbourn

Regi: Rasmus Lindberg

Scenografi: Mona Knutsdotter

Kostym: Ina Andersson

Medverkande: Mats Pontén, Maja Runeberg, Karin Paulin, Roger Storm, Gustav Ekman Mellbin, Nadia Hussein, Josef Törner, Jonas Hellman-Driessen och Kristine Gulbrandsen.

4 kommentarer

  1. Alltid trevligt med teater! Går gärna här både på Dramaten och Stadsteatern.
    Roligt att du träffade regissören och fick en pratstund med honom, kul att höra om arbetet bakom föreställningen.
    Vad gäller julen så är jag inte så julig och reser helst bort och så blir det i år också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *