Stora Hamndagen och besök ombord på isbrytaren Atle

Stora Hamndagen och besök ombord på isbrytaren Atle

 
 
 
Idag besöker vi Sveriges fjärde största hamn som finns i Luleå. Vi har länge velat kliva ombord på någon av de isbrytare som har sin hemmahamn i Luleå och idag fick vi den möjligheten i samband med Stora Hamndagen 2016!
 
 
 
 
 
 
Stora Hamndagen är ett heldagsevenemang för hela familjen med flera aktiviteter: räddningsinsatser på öppet vatten, träffa Sjöräddningen och Kustbevakningen, utställning, handla färsk fisk, sjörövarteater, barnridning och framförallt få gå ombord på isbrytaren Atle!
 
 
 
 
 
 
Vi får bland annat lära oss om Projekt Malmporten i Luleå som är ett projekt där sjövägarna till Luleå rustas för framtidens transportbehov. Luleå är en av de hamnar som valts ut som strategiskt prioriterad hamn av EU.
 
 
 
 
 
 
 
Atle
 
Det är Sjöfartsverket som ansvarar för isbrytarna och för dagen har de 25 stycken isbrytarbesättning på Atle. Samtliga i besättningen berättar gärna om isbrytarna och svarar på alla möjliga frågor. 
 
 
 
 
 
 
 
Atle byggdes i Finland 1974, är 110 meter lång och kan komma upp i en hastighet av 19 knop. Hon rymmer 27 singelkabiner och 17 dubbelkabiner. Här finns bastu, gym, sjukrum, dagrum, helikopterplatta och konferensrum. 
 
 
 
 
 
 
Det är ett mycket intressant besök på Atle där maskinrummet är det häftigaste! På väldigt branta trappor tar vi oss ned i maskinrummet och får ett par lektioner hur det fungerar här nere. Jag imponeras av de som kan hålla isär alla kranar och maskiner och kan bara föreställa mig vilket oljud det måste vara när Atle bryter tjock is ute på havet!
 
 
 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *