Välkomna alla nya läsare!

Välkomna alla nya läsare!

 
 
 
I och med helgens artikel i Duo Helgbilaga för norrbottenstidningarna Kuriren och NSD är det fler läsare från Norrbotten läsare som har hittat hit. Jättekul tycker jag och önskar er varmt välkomna!
 
I november gjorde jag en hyllning till vårt fina län vilken jag vill publicera igen! Nedan kan ni läsa om några av mina favoriter i Norrbotten.
 
 
 

1. Gammelstads Kyrkstad

Gammelstads Kyrkstad, eller Kyrkbyn, är den del av Norrbotten som jag kallar hemma. Här har jag haft privilegiet att få bo i 18 år nu. Mina barn har fått växa upp och leka kurragömma bland de 408 kyrkstugor och medeltidskyrkan Nederluleå Kyrka från 1492 (samma år som Christoffer Columbus landsteg Amerika).

Kyrkbyn är en levande kyrkstad som sedan 1996 finns med i UNESCO:s världsarvslista. Här finns även kulturhistoriska friluftsmuseet Hägnan som har traditionella aktiviteter året om.

 

 

2. Skärgården

Skärgården i Norrbotten består av över 3 300 öar, varav Luleå skärgård är störst med sina 1 312 öar. Det går turbåtar till vissa öar under sommaren och på vintern plogas isvägar när det är möjligt. På så sätt finns det möjlighet att besöka skärgården även för den som inte själv äger en båt.Vi har förmånen att kunna ta oss ut i skärgården både sommar och vinter och det är vi mycket glada för!

 

 

3. Kalixlöjrom

För ett år sedan köpte vi en stuga i Pålänge i Kalix kommun och tack vare våra goda grannar där har vi i höst fått vara med i processen att tillverka vår alldeles egna Kalixlöjrom! 

Löjrommen från det här området är unikt i sitt slag och kan enbart utvinnas från siklöja fångad i världens största bräckvattenskärgård som finns från Haparandas norra skärgård till strax söder om Piteå. Det är tack vare det enorma färskvattensflödet från Norrlandsälvarna som detta bräckta vatten skapas. 

 

 

4. Ishotellet i Jukkasjärvi

Jag har besökt Ishotellet i Jukkasjärvi en gång. Hotellet som byggs upp av isblock varje vinter sedan 26 år (i år). Varje år en helt ny fantastisk skapelse där även en iskyrka byggs för bröllop och annat. 

 
 

5. Riksgränsen

Sveriges bästa utförsåkning finns i Norrbotten! Riksgränsen i Kiruna kommun bjuder på fantastisk skidåkning både i men framförallt utanför pisten (bara du slipper ”flatljuset” som ibland suddar ut konturerna).

Att få bära med sig skidorna uppför Nordalsberget, njuta av den storslagna utsikten och sedan susa nedför berget i perfekt pudersnö – det är en oslagbar upplevelse!

 

 

6. Norrsken

Norrsken – detta fantastiska naturfenomen som ofta visar sig precis ovanför huvudet på oss. Det är en rikedom att få uppleva sprakande, färggranna och storslagna norrsken genom att bara gå ut på gården hemma i Gammelstad eller stugan i Pålänge. Flera gånger om året!

Visste du att det anordnas speciella norrskensresor till Abisko som lockar folk från hela världen?

 

 

7. Skoter

Vi är alldeles nyblivna skoterägare i och med stugköpet i Pålänge förra året, men vi har redan hunnit åka flera mil med våra två gamla trotjänare. Det finns milslånga skoterleder i hela länet och för vår egen del blir det gärna turer upp på Degerberget för fjällkänsla vid kusten eller ut på isen för att pimpla abborre. 

Under en av våra skoterdagar får vi nöjet att bevittna när samerna samlar in sina renar precis utanför vår stuga. Norrbotten när det är som bäst!

 

8. Bälingeberget

Strax utanför Luleå finns ett naturreservat med ett berg, Bälingeberget, som låg under havsytan när inlandsisen smälte bort för 10 000 år sedan. Havsytan var 230 meter högre då än vad den är i dag och först syntes bara Bälingebergets topp som en liten ö i havet.
Man kan promenera genom stora fält av klappersten, det finns grottor, rastplatser och såklart ett rikt djur- och växtliv. Dessutom finns det en ca 10 meter hög klippa där man kan klättra, dock bara toppsäkrat. Bälingeberget är perfekt utflyktsmål för hela familjen!

 

 

9. Dödlarsberget

Utanför Älvsbyn finns ett fint klätterberg, Dödlarsberget. När man började klättra här i mitten av 1970-talet var det enbart kilar och kalk som gällde för att underlätta klättringen. På min egen aktiva klättertid under 1990-talet gjordes många nya leder med borrbult och idag finns ett 100-tal klätterleder. 

Namnet Dödlars sägs komma från historien om en same som drev sina renar på ett mindre lyckat sätt. Du kan även promenera upp på toppen för en oslagbar utsikt!

 

10. Tornedalen

Tornedalen har på senare år blivit en väldigt viktig plats för mig. Speciellt byn Jarhois där jag gärna tillbringar tid i Stefans föräldrars stuga. Här firar vi ibland valborgsmässoafton, midsommar, Forsens dag och upplever äkta midnattssol. Äkta midnattssol finns i Norrbotten norr om Polcirkeln och det är något alla borde få uppleva någon gång!

 

11. Norrbottensteatern

Norrbottensteatern i Luleå startades 1967 och är Sveriges första länsteater. Norrbottens Läns Landsting och Luleå Kommun är de största finansiärerna och i uppdraget från landstinget ingår att Norrbottensteatern ska producera kvalitativ scenkonst för barn, unga och vuxna både på de tre scenerna i teaterhuset i Luleå samt på turné i länets 14 kommuner.

Här tillbringar jag allt oftare kvalitetstid när jag tar del av Luleås stora kulturutbud. Passa på att äta något gott på Bistro Norrland i samma lokaler och du har en riktigt lyckad helkväll!

 

 

12. Nöjeslivet

Eftersom jag bor i Luleå och tillbringar helgerna i Kalix kommun känner jag bäst till vad som erbjuds i dessa städer. Framförallt i Luleå, där det finns ett rikt nöjesliv med fina restauranger, barer, bowling, teater, Kulturens hus och mycket annat.

 

13. Rödbergsfortet

Boden finns även ett mycket intressant fort, Rödbergsfortet, som är ett av de fem forten i Bodens fästning som fungerat som en strategisk försvarsställning och skyddad förrådsplats vars syfte var att avskräcka Ryssland och Sovjetunionen från invasion över land från finska fastlandet.

Bodens fästning kanske du känner igen från Karl Bertil Jonssons julafton där Byrådirektör H.K. Bergdahl nämner med ”Man kan ju inte tusan hålla reda på alla dumheter som en massa galningar i släkten skickar hit. Tack ska du ha, min gosse, för att vi slapp Bodens fästning!”

 

 

14. De fem årstiderna

Jag har många fler favoriter från Norrbotten, exempelvis Storforsen i Älvsbyns kommun. Det finns något speciellt i varje norrbottnisk kommun, men jag sparar dem till en annan gång. Men en av de allra bästa favoriterna är att vi i Norrbotten har fem årstider, var och en av dem med sin egen tjusning!

 

Vinter – skidåkning, skoter, knarrande snö och snöskulpturer

Vårvinter – rejält takdropp, gnistrande snö och solande i en snödriva

Vår – mera takdropp, islossning på älvarna och solande mot en husvägg

Sommar – ljuset mina vänner!

Höst – långa och färgglada med blåbär, hjortron (nåja sensommaren), åkerbär, lingon och svamp i mängder

 

 

Vilka är dina favoriter i Norrbotten? 

Varmt välkommen att följa People in the Street på Facebook också. På Instagram heter jag @evasol.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *