Tenement Museum New York

Tenement Museum New York

Tenement Museum, eller Lower East Side Tenement Museum som det egentligen heter, är ett av det mest intressanta museum av alla bland de 100-tals museum som finns i New York City. 
 
Hyreshuset på Orchard Street 97 i Lower East Side byggdes på 1860-talet och fram till 1935 har här bott 7000 hyresgäster. De allra flesta hyresgäster är immigranter som har sitt allra första amerikanska hem just i den här byggnaden. Brunnen med färskvatten och utedasset ute på gården delas av alla hyresgäster men så småningom får alla lägenheter rinnande vatten och ett par toaletter installeras på varje våningsplan.
 
Efter att hyresvärden sagt upp alla hyresgäster 1935, för att slippa göra de nödvändiga ombyggnationer som regelverket kräver, spikas fönster igen och våningsplanen stängs.
 
Många invandrare blir kvar i Lower East Side och de och bygger upp sitt liv här tillsammans med andra arbetarklassinvandrare.
 
 
 
Historikern Ruth Abram vill skapa ett museum som hedrar USA:s invandrare och hittar 1988 det perfekta huset för sin idé. Våningsplanen öppnas och till stor glädje är alla lägenheter orörda och grunden för museet kan inte bli bättre.
 
 
Museet öppnade 1992 och år 2011 öppnas även ett besöks- och utbildningscenter på Orchard Street 103. Här kan du köpa biljetter för guidad tur i huset, rundvandring i området och föresläsningar. Dessutom finns en av mina absoluta favoritbutiker i New York här: Tenemant Museum Shop!
 
 
 
Shopen är en riktig guldgruva för en New York-älskare som både jag och min vän Anna Ström Åhlén (som driver bloggen New York – My Bite och the Big Apple) är. 
 
Jag och Anna besöker shopen första gången tillsammans och vi känner oss som barn på julafton medan vi går runt i butiken och gottar oss i alla fina böcker, plancher, väskor, almanackor, porslin, tröjor och annat.
 
 
 
 
 
 

I Tenemant Museum Shop hittar du garanterat den bästa presenten – både till din vän men även till dig själv!

 
Välkommen att följa People in the StreetFacebook också!
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *