Norrbottensteatern Luleå

Norrbottensteatern Luleå

Norrbottensteatern i Luleå startades 1967 och är Sveriges första länsteater. Norrbottens Läns Landsting och Luleå Kommun är de största finansiärerna och i uppdraget från landstinget ingår att Norrbottensteatern ska producera kvalitativ scenkonst för barn, unga och vuxna både på de tre scenerna i teaterhuset i Luleå samt på turné i länets 14 kommuner.
 
Teaterhuset i Norra Hamn, som är från 1986, har formen av de gamla sjömagasin som tidigare fanns i hamnen. Luleåarkitekten Hans Tirsén har verkligen lyckas ge Luleå en vacker stadssiluett vid vattnet och huset lyser upp i ett fantastiskt ljus under midnattssolens nätter på sommaren.
 
 
Erling Johansson, en av länets mest kända konstnärer, har skapat den fina färgglada skulpturgrupp som klättrar uppför teaterhusets fasader. Erling Johansson beskriver sin tolkning av verket så här: 
 
”Denna skulptur flätar arkitektur och koreografi med fiskarens nätverk, samens ristningar och bondens bomärken, till en topografi som utgör en högrest stolt låga berättande om människornas ”luft och eld.” Lågan slickar teaterns väggar på båda sidor. Den strävar rakt uppåt. Den visar sig för grannarna på baksidan medan framsidan speglar sig i havet. Den visar sig för hela staden, ända från Bodenvägen.”
 
Sedan 1996 finns i samma byggnad Teaterhögskolan i Luleå och de har ett nära samarbete med Norrbottensteatern. Här har fostras många framgångsrika skådespelare som vi ser spela på teateruppsättningar och på tv.
 
 
Idag är det premiär för höstens stora uppsättning: Tolvskillingsoperan. En musikteater som sedan urpremiären 1928 blivit en klassiker. Tolvskillingsoperan handlar om klassklyftor och fattigdom, människors grundläggande drifter, önskningar och begär. Ett alltid lika aktuellt ämne! Publiken sitter vid kafébord och kan ta med dryck och tilltugg till bordet, ett mycket trevligt koncept som jag gillar väldigt starkt! 
 
Alla föreställningar under hösten 2015 och biljetter hittar du här.
 
 
Tack vare min goda vän och kollega Karin Johansson Hallin, har jag och Stefan sett många riktigt bra föreställningar på Norrbottensteatern de senaste åren. Karin jobbar som värdinna på teatern sedan 1997 och hon tipsar oss varje säsong vilka föreställningar vi bör se.
 
Karin berättar att hon ofta får förklara för Luleåbor som inte besökt teatern ännu att det finns ett stort utbud, något för alla, och att allt är riktigt professionellt uppbyggt. Det är påkostade scener och scenkläder och vill du ha en riktigt trevlig helkväll finns här ett helhetskoncept med god mat och dryck på restaurang Bistro Norrland som finns i samma lokaler. Här finns spännande saker för barn i alla åldrar och allt är rakt igenom genomarbetat!
 
 
Vår och höst kan du tillbringa din tisdagslunch med Soppteater på Norrbottensteatern. Över en värmande soppa ser du en entimmes föreställning och det kan vara både musik och teater. Ofta är det ensemblen från en aktuell teaterföreställning som underhåller. Se bara till att boka bord i god tid – det är riktigt populärt!
 
Det är verkligen en rikedom att ha möjlighet att gå på teater – något som faktiskt roade människan redan 2500-talet år före Kristus!
 
Följ gärna Peopleinthestreet på Facebook också. Välkommen!
 
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *