Torre d’en Pau – Mallorca

Torre d’en Pau – Mallorca

I Palmabukten öster om Palma, Mallorca finns det en fem kilometer lång och härlig badstrand. Vi bor ganska nära Palma och upplever vi att det är mest spanjorer som befinner sig i området.
Men mer om detta senare.
 
 
Ett kvarter bort från vårt hotell finns ett av Mallorcas flera befästningar, Torre d’en Pau. Fästningen är ett av Mallorcas två bäst bevarade och är från 1600-talet, den tiden då man fruktade piratattacker. Det ersatte ett torn som hade anor från 1400-talet. Man kommunicerade med eld fästningarna emellan då ett fartyg närmade sig för att varna varandra.
 
Här finns underjordiska gångar, kryphål, vallgrav och plats för de åtta kanoner som på den tiden det begav sig hade stor betydelse. Efter att militären lämnat området har fästningen förfallit och det har varit tal om flera olika användningsområden för det som finns kvar, bland annat en idé om replokaler för musikband vilket har efterfrågats av lokala musiker.
 
Vi besökte fästningen tidigt en morgon och var nästan helt ensamma i det som idag är en offentlig park där en koloni av katter spatserar i både vallgravar och underjordiska gångar. Där var ett äldre par som gav katterna mat och som gick runt i parkområdet som hade lekpark, pingisbord, basketkorgar och graffitti på väggarna.
 
Som vi förstår finns det önskemål att kommunen renoverar upp parken eftersom det anses vara eftersatt och slitet, men jag tycker att parken är värd ett besök inte minst för att känna historiens puls och att se den storslagna utsikten från toppen.
 
Vi har även besökt en annan fästning tidigare, Bodens Fästning, som du kan läsa om här.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *