Rödbergsfortet Boden

Rödbergsfortet Boden

Vill du ha ett riktigt bra tips på utflykt i Norrbotten?
 
Rödbergsfortet i Boden är en av de fem forten i Bodens fästning som fungerat som en strategisk försvarsställning och skyddad förrådsplats vars syfte var att avskräcka Ryssland och Sovjetunionen från invasion över land från finska fastlandet. Bodens fästning kanske du känner igen från Karl Bertil Jonssons julafton där Byrådirektör H.K. Bergdahl nämner med ”Det kan ju inte tusan hålla reda på alla dumheter som en massa galningar i släkten skickar hit. Tack ska du ha, min gosse, för att vi slapp Bodens fästning!”
 
Fortet anlades år 1903-1908 efter omfattande markberedningar och sprängningar.
 
 
Under sommaren kan du besöka Rödbergsfortet för en mycket intressant 90 minuters guidad tur och se och lära  hur det var att leva och bo i fortet då de var bebott. Gustav V:s autograf finns ingraverad i bergsväggen, men tyvärr var bilden för stor för att delas med av här.
 
 
Vi fick se hur de som för tillfället bodde i fortet hade det när de behövde besöka bland annat sjukstugan, optikern och tandläkaren. De behövde inte alls lämna fortet, här fanns allt de behövde (tydligen även sprit som från förrådet på något märkligt och kreativt sätt förvann allt mer än det förväntades)!
Tidsenliga möbler och utrustning finns kvar än i dag.
 
 
Vi fick en inblick hur fuktigt och trångt de bodde och anade hur kämpigt det måste ha varit att vara inkvarterade i bergslokalerna.
 
 
Skyltar och stämplar vittnar om forna tiders uppmaningar och äganderätt.
 
 
Det vi idag anser som en självklarhet fanns även på sitt sätt under den tiden det begav sig.
 
 
Minnen av de sista salvorna från 1997 finns dokumenterat på ett oväntat ställe.
 
 
Turen avslutas med att du får klättra upp på taket av fortet och se milslång utsikt.
En klart prisvärd aktivitet och intressant utflykt för hela familjen!
Vi rekommenderar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *