Storforsen, Norrbotten

Storforsen, Norrbotten

 
Visste du att Europas största oreglerade fors finns i Älvsbyns kommun i Norrbotten? Storforsen är 5 km lång med en total fallhöjd av 82 meter som ansluter Piteåälvens största biflöde Varjisån. Forsen har fascinerat människor i tusentals år, inte minst vår egen folkkäre artist Lasse Berghagen som numera är ambassadör för Storforsen och Älvsbyn.
 
 
 
 
 
 
Vi Norrbottningar har Storforsen som ett givet besöksmål för en lyckad dagstur, vare sig det handlar om en utflykt med familjen eller om vi har långväga gäster från, låt oss säga Kanada som vi hade den här majdagen.
 
 
 
 
Forsen i sig är väldigt häftig att se, men missa för all del inte ”döda fallet”, jättegrytorna och alla raviner (som många hoppar ned i vattnet ifrån) med sällsynta växter. Det är inga problem att ta sig fram med barnvagn eller för funktionshindrade då det anpassat med gångbroar och ramper över hela området. Dessutom finns det gott om eldstäder om man vill grilla. 
 
 
 
 
 
 
 
Storforsen är faktiskt ett av Norrbottens mest besökta tuistmål med ca 150 000 besökare/år. Här finns även museum som sköts av Norrbottens museum och på sommaren en servering. Det finns en vacker naturscen sagolikt utplacerad på klipporna vars olika framträdande genom åren har publikfyllt klipporna. Vill du se några av våra stora folkkära artister i sommar så besöker sommarturnén Diggiloo Storforsen den 3 augusti i sommar. Tipsigt!
 
 
 
 
Vid foten av Storforsen, nära Hotell Storforsen, finns ett fint kapell som invigdes 2006 vilket ägs av just hotellet. Den mäktiga altartavlan består av ett fönster med en fantastisk utsikt mot Storforsen. Mäktigt alltså! Hela paketet: Mäktigt!
 
 
 
 

6 kommentarer

    1. Tack snälla 🙂 Älvsbyn med dess närhet har så mycket fint att erbjuda, ett annat guldkorn är Död-Lars berget som jag tillbringat många timar vid klipporna där .. Sålde även en häst till ridklubben där på 90-talet. Älvsbyn levererar dessutom med landets högsta temperatur många gånger 🙂

  1. Så fint att få komma med hit. Har varit i Norrbotten men har mycket kvar där att se och uppleva, Storforsen bl.a
    Så vackra bilder! Tack för att du så fint delar med dig.
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *