Alberta Kanada

Alberta Kanada

 
Alberta är Kanadas fjärde största provins och ligger i västra Kanada. Alberta blev en provins 1905 och det bor drygt 6,3 miljonder människor på en yta som är 122 x 66 mil i yta. Huvudstaden i Alberta är Edmonton och den största staden är Calgary.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under våra resor till Alberta har vi hållit oss till den sydliga fjärdedelen där det är präriemark som dominerar. Vi har åkt bil i provinsen och gjort kortare eller längre stopp i Calgary, Ponoka, Red Deer, Vulcan, Crossfield, Lethbridge och vi har firat Canada Day i Head-Smashed-In Buffalo Jump tillsammans med first nations och våra kanadensiska släktingar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Präriemarken i Alberta är platt och man får milslång utsikt över slätterna och på vissa ställen reser sig de klippiga bergen från British Columbia majestätiskt i horisonten. Vägarna är breda och raka och gör sig utmärkta för en roadtrip genom provinsen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På landsbygden är det många som livnär sig på jordbruk och vi passerar flera farmar. Alla är inte i bruk men även de övergivna gårdarna är vackra i landskapet där även olika typer av silos är en del i hela bilden.
 
 
 
 
 
 
 
Det var många svenskar som emigrerade till Kanada runt förra sekelskiftet för att lämna fattigdomen i Sverige och bygga upp ett nytt liv i Nordamerika. Det ser vi spår av i Alberta. Till exempel den timrade höladan som vi har gott om här hemma dyker upp på flera platser som en påminnelse av vår historia!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *