Calgary Plus 15 Skywalk

Calgary Plus 15 Skywalk

 
I Calgary, Kanada, finns ett smart och bekvämt system att ta sig runt i innerstaden mellan köpcentrum, butiker och kontorsbyggnader. Speciellt kalla och blåsiga dagar är systemet väldigt uppskattat.
 
 
1962 utformade och ritade arkitekten Harold Hanen systemet som sedan, år 1970, vann priset ”Vincent Massey Award for Merit” i stadsplanering.
 
 
Vad är då Calgary Plus 15 Skywalk för system? Jo, det är ett skywalk-system som binder ihop byggnader 15 fot (ca 4,5 meter) ovan gatunivå. Stora fönster gör att du ser ner på gatorna nedanför när du promenerar genom gångarna.
 
 
Calgary Plus 15 Skywalk är världens mest omfattande skywalk-system för fotgängare, med en total längd av 18 kilometer och 62 broar. Som sagt, ett mycket smart och bekvämt system kalla dagar om man inte har speciellt stor lust att befinna sig utomhus. Vi hör historier om personer som inte ens behöver gå ut för att ta sig från hemmet till arbetsplatsen om de inte vill – de bara promenerar inomhus i gångarna.
 
 
Nackdelen med Plus 15 Skywalk är att det tar bort mycket av folklivet på gatorna samt kunder för de butiker och restauranger som inte är anslutna till systemet. Som svar på det har områden utanför själva stadskärnan utökats för att få ett mer aktivt gatuliv och man har börjat se över hur man vill att fastighetsägare ska kunna ansluta byggnader i framtiden.
 
 
Under vår promenad genom Calgary var det just en kall dag som bjöd på en hel del snålblåst och då var det riktigt skönt att gå in i skywalken för att avsluta vår stadspromenad inomhus.
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *