Att bo vid ett världsarv

Att bo vid ett världsarv

 
Att bo vid ett världsarv, vilket vi har förmånen att göra, innebär att vi alltid har något speciellt att visa långväga gäster som inte besökt Gammelstad och Luleå tidigare.
 
 
I går hade jag förmånen att få visa Mike platsen där Luleå grundades. Gammelstads kyrkstad är en samling kyrkstugor och stall kring medeltidskyrkan från 1492 (samma år som Columbus upptäckte Amerika) där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesök.
 
 
Staden flyttades på 1600-talet, och det var då man i folkmun började kalla platsen för ”Gammelstad”.
 
 
Carl Linnéus kom till Gammelstad vid midsommartid 1732, bara 25 år gammal. Han skrev: ”Är sommaren här kortare än alla andra städes i världen, så tillstår jag ock, att han är angenämare. Aldrig i mina dagar har jag levat friskare än nu.”
 
 
Sedan 1996 finns Gammelstads kyrkstad på Unescos världsarvslista. Motiveringen för det lydde:
”Platsen är av ett enastående universellt värde såsom ett remarkabelt exempel på en traditionell kyrkstad i norra Skandinavien, som beundransvärt illustrerar anpassningen av konventionell stadsplanering i de speciella geografiska och klimatmässigt hårda förhållandena som råder i omgivningen.”
 
 
Kyrkstaden är Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad med 408 stugor uppdelade i 553 kammare. Det är ett stort nöje att strosa runt bland stugorna och jag tröttnar aldrig att föreviga dem på bild! 
 
 
Här finns även friluftsmueet Hägnan som visar det norrbottniska kustlandets kulturarv. Under hela året har Hägnan ett stort utbud med aktiviteter och händelser för alla åldrar.
 
 
Duvorna flyttar in i kyrktornet sommartid och på muren runt kyrkan bor svalorna.
 
 
I alla år har barn haft den givna platsen att leka kurragömma. Mina barn har gjort det, vilket även deras farfar gjorde som barn!
 
 
En försommarkväll i juni är det riktigt idylliskt att promenera i byn. Än har inte så många turister hittat hit men kyrkstugorna börjar få sina fönsterluckor öppnade.
 
 
Är du riktigt uppmärksam hittar du Hansson Street, så smal gata mellan två stugor att enbart små djur kan passera.
 
 
Jag upptäckte igår att häggen har börjat blomma. Trots regn- och köldrekord i maj finns det alltså hopp om en ny varm sommar!
 
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *