Klättring Dödlarsberget

Klättring Dödlarsberget

Utanför Älvsbyn finns ett väldigt fint klätterberg, Dödlarsberget, som Luleklättrarna ömmat särskilt för i många, många år. När man började klättra här i mitten av 70-talet var det enbart kilar och kalk som gällde för att hjälpa till och underlätta klättringen. I början av 90-talet, då jag själv var som mest aktiv klättrare, gjordes även en hel del nya leder med borrbult för att kunna nyttja berget på fler sätt än det traditionellt naturliga. Många av de leder som gjordes då verkar vara väldigt populära än idag.
Om jag minns rätt kommer namnet Dödlars från historien om en same som drev sina renar på ett sätt som inte alls blev så lyckat, men jag kan inte garantera att det verkligen var så.
Hur som helt är det ett väldigt fint klätterberg som har ett flertal leder med gradering från 3 till 8- (information för dig som är mer insatt i klättertermerna).
Den här annandag påsk-måndagen packade vi två fulla bilar och hade lyxen att ha hela berget för oss själva medan solen verkligen värmde oss till max. Alla i sällskapet hade inte provat på klättring förut, men innan dagen var slut hade alla utmanat eventuella höjdrädslor med utmärkt resultat.
Vi hade en riktig toppendag!
Hela familjen tycker att det är kul med klättring vilket gör det här till en riktigt trevlig familjeaktivitet för oss.
Se till att ha med ett rep som är minst 60 meter långt, ska du gå de långa lederna behöver du repet x 2 för att nå toppen.
Är man 10 stycken som ska klättra på två rep hinner man även med att le mot solen en stund medan de andra klättrar.
Det är storslaget och det är mäktigt!
 

8 kommentarer

  1. Spännande!!!
    Vad behöver man för att klättra DÖDLARSBERGET som utrustning, förutom av y-slinga,sele,hjälm…? Fråga från en amatör angående klättring =P Och vad tycker ni om svårighet nivå av lederna?? tack på förhand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *