Louvren, Mona Lisa

Louvren, Mona Lisa

Vi som inte är särskilt intresserade att trängas med andra i stora folksamlingar hade bestämt att vi nu äntligen  skulle se världens mest kända konstverk, Mona Lisa
Här kommer nästa del i vår serie om vårt besök till Louvren och direkt efter att vi betalat in oss hade vi största fokus att hinna med att träffa hennes nåd/damen Lisa innan de flesta andra turister hann fram. Vi var rätt snabba på att ta oss dit, tyckte vi själva i alla fall, men, nja vi var ju inte först direkt!
Den lilla tavlan av kultförklarade Mona Lisa och hennes leende målades av Leonardo da Vinci i början av 1500-talet. Man tror att porträttet var ett beställningsjobb av en sidenhandlare och statsman i Florence, Francesco del Giocondo, som ville ha sin fru madonna Lisa Gherardini avmålad. En annan teori är att målningen föreställer själva sidenhandlaren.
Av okänd anledning behöll Leonardo da Vinci målningen själv, och han tog med sig den när han flyttade till Frankrike år 1517. Efter hans död 1519 bytte tavlan ägare flera gånger och på 1530-talet köpte kung Frans målningen för 12 000 franc
Tavlan har varit utsatt för en syraatack som skadade målningen ordentligt, man har kastat sten och keramikmugg på den. Den har varit stulen och utlånad och Napoleon har haft den i sitt privata sovrum. 1962 försäkrades Mona Lisa för 100 miljoner dollar och de senaste 40 åren har den förvarats permanent på Louvren och numera bakom pansarglas.
Efter vår träff med den gåtfulla Mona Lisa gick vi vidare och innan vi lämnade hallen som huserade den leende damen kikade vi på den stora målningen ”The Wedding Feast at Cana” som en gång hängt i ett kloster i Venedig och några andra mästerverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *