Svartöstaden

Svartöstaden

I den gamla arbetarstadsdelen Svartöstaden i Luleå som började byggas 1894 kan man gärna spendera några timmar med att promendera runt de fina gamla husen. Svartöstaden ligger på Svartön och är Sveriges enda kåkstad som är bevarad nästan helt intakt. Den ligger mellan malmhamnen och stålverket och byggdes för att malmhamnsarbetare skulle få bostäder.
Svartöstaden var för hundra år ett eget minicipalsamhälle med egen brandkår, polis, byggnads- och hälsovårdsnämnd.
Tidigare var Svartöstaden en populär bostadsort för kreativa människor inom musik, teater och konst, lite som Stockholms Söder och New Yorks Soho. Idag är det inte riktigt så längre, även om det såklart finns många kvar av dessa härliga människor i området.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *