Hemmavid

Svartöstaden

I den gamla arbetarstadsdelen Svartöstaden i Luleå som började byggas 1894 kan man gärna spendera några timmar med att promendera runt de fina gamla husen. Svartöstaden ligger på Svartön och är Sveriges enda kåkstad som är bevarad nästan helt intakt. Den ligger mellan malmhamnen och stålverket och byggdes för att malmhamnsarbetare skulle få bostäder.
Svartöstaden var för hundra år ett eget minicipalsamhälle med egen brandkår, polis, byggnads- och hälsovårdsnämnd.
Tidigare var Svartöstaden en populär bostadsort för kreativa människor inom musik, teater och konst, lite som Stockholms Söder och New Yorks Soho. Idag är det inte riktigt så längre, även om det såklart finns många kvar av dessa härliga människor i området.
 

People in the Street är en prisbelönt reseblogg som drivs av Eva Sollén från Gammelstad utanför Luleå. Jag bloggar om våra resor, där favoriterna är Kanada och New York. Jag och min man Stefan tillbringar de flesta helger i någon av våra stugor så det blir en hel del blogginlägg från dessa också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *