Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Alberta Kanada
 
Alberta är Kanadas fjärde största provins och ligger i västra Kanada. Alberta blev en provins 1905 och det bor drygt 6,3 miljonder människor på en yta som är 122 x 66 mil i yta. Huvudstaden i Alberta är Edmonton och den största staden är Calgary.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under våra resor till Alberta har vi hållit oss till den sydliga fjärdedelen där det är präriemark som dominerar. Vi har åkt bil i provinsen och gjort kortare eller längre stopp i Calgary, Ponoka, Red Deer, Vulcan, Crossfield, Lethbridge och vi har firat Canada Day i Head-Smashed-In Buffalo Jump tillsammans med first nations och våra kanadensiska släktingar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Präriemarken i Alberta är platt och man får milslång utsikt över slätterna och på vissa ställen reser sig de klippiga bergen från British Columbia majestätiskt i horisonten. Vägarna är breda och raka och gör sig utmärkta för en roadtrip genom provinsen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På landsbygden är det många som livnär sig på jordbruk och vi passerar flera farmar. Alla är inte i bruk men även de övergivna gårdarna är vackra i landskapet där även olika typer av silos är en del i hela bilden.
 
 
 
 
 
 
 
Det var många svenskar som emigrerade till Kanada runt förra sekelskiftet för att lämna fattigdomen i Sverige och bygga upp ett nytt liv i Nordamerika. Det ser vi spår av i Alberta. Till exempel den timrade höladan som vi har gott om här hemma dyker upp på flera platser som en påminnelse av vår historia!
#1 - - Caroline:

När man ser bilder och läser text om länder man själv inte varit i, känner man genast en längtan att åka dit själv och utforska.
Vilka vyer på bilderna dina!

Svar: Tack Caroline, så roligt att jag kan inspirera. Det är ett mycket trevligt ställe att utforska :)
Eva Sollén

#2 - - Åsa:

Fina bilder! Coolt. Finns det inte en känd låt som heter Alberta?

Svar: Tusen tack Åsa! Ja, det tror jag faktiskt att det gör, ska fråga google :)
Eva Sollén

#3 - - Anna, Travel on a Cloud:

Vilka otroliga vyer! Varje bild är ju som en tavla. Ja, där skulle jag inte tacka nej till en roadtrip. Du gör mig (återigen) väldigt sugen på Kanada.

Kram

Svar: Tack snälla Anna! Jag tror du skulle gilla att åka på roadtrip i Kanada. Det är vackert och det finns så mycket att uppleva :)Kram och ha en fin dag!
Eva Sollén