Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Chinatown, japansk trädgård och Vancouvers mörka sida
 
Vi gör ett besök i Chinatown i Vancouver. Tänker att det möjligen kan likna Chinatown i New York som jag aldrig missar under mina besök i världens bästa stad. Till exempel massagen där som inte är dum alls och kanske kan vi hitta något liknande här?
 
 
 
 
Chinatown i Vancouver är Kanadas största Chinatown med centrum på Pender Street och den liknar faktiskt inte alls New Yorks like. Precis innan vi anländer Chinatown börjar vi börjar vi träffa på drogpåverkade personer och lukten av utomhustoalett swishar förbi här och där. Men vi tänker inte mer på det, vi är ju i en storstad och i storstäder finns det mesta.
 
 
 
Vi har bara slarvigt läst på att det finns en japansk trädgård i Chinatown, Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden, och tankarna går såklart till Lethbridges fina japanska trädgård och ett besök även hit är givet.
 
Det första som möter oss när vi passerar porten till Chinatown är dock en polisbil där poliserna står redo. Inget mer med det och vi hittar snart den japanska trädgården.
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är en trevlig liten japansk trädgård om än ganska smutsig. Men vi strosar igenom och kollar in fiskarna och sköldpaddorna innan vi nöjer oss och tar oss längre in i Chinatown. Vi träffar på en till polispatrull som frågar vart vi är på väg. Gastown, svarar vi och polisen pekar ut riktningen och säger:  "Ni kommer att få se saker ni önskar att ni inte hade behövt få se, men ni kommer att vara okej!"
 
Okej tänker vi och går upp en gata innan vi svänger av mot den utpekade riktningen. Där börjar det!
 
Så här är det – när vi reser till ett nytt ställe brukar jag vara ganska bra att läsa på vad som finns på resmålet. Vad man bör se, vad man kan skippa, restauranger, upplevelser och allt det där. Det gjorde jag faktiskt inte innan vi kom till Vancouver ...
 
Vi märker snabbt att så snart vi lämnar Chinatown kommer vi allt längre in i Vancouvers mörka sida. Den sida och de kvarter där hemlösa drogmissbrukare, prostituerade, kriminella, de som av någon anledning är utstötta från samhället samt många psykiskt sjuka huserar. Vi väljer såklart att inte fotografera men det vi ser vet vi att vi förmodligen kommer att ta med oss för alltid.
 
Det är svårt att beskriva det vi ser, men den unga flickan med panik i den stirrande blicken som halvspringer i strumplästen med trasiga kläder förbi oss får det att hugga till i magen. Dofterna som vi anade innan vi klev in i Chinatown har nu helt tagit över och vi har en hel gata framför oss som är precis som tagen från en zombiefilm. En tät folkmassa där några tar sig fram med ryckiga rörelser medan andra bara står på stället i en gungande position. Surrealistiskt.
 
Jag läste någonstans att man går runt i området varje morgon och forslar bort de som avlidit under natten. Ofta avlidna av en överdos. Så tragiskt!
 
Vancouver erbjuder, precis som i flera andra kanadeniska städer, gratis och anonyma läkemedelskontroller flera dagar i veckan så att man kan avgöra vilka ämnen som finns i ens droger. Man söker bland annat efter fentanyl så att användaren kan välja att ta en mindre dos för att undvika en dödlig överdos.
 
Det är klart att den metoden samt städernas erbjudande av rena nålar går att diskutera fram och tillbaka om man vill. Men om man stannar upp och funderar över vad man hade tyckt ifall det hade varit någon av ens egna nära och kära som var där. Hade man inte önskat att de hade haft den möjligheten innan de tar sin sil? Eller ..?
 
 
 
 
#1 - - Marias memoarer :

Åh, låter som en riktigt otrevlig upplevelse... Men säkert också en reality check som kan vara bra ibland.

Svar: Det var verkligen som att kliva in i en overklig film. Och ja, absolut att det är bra med en ordentlig reality check emellanåt. Alla har det inte så lätt ...
Eva Sollén

#2 - - Anna, New York - My Bite of the Big Apple:

Nä, fy vilken hemsk upplevelse! Ja, tänk så vissa har det. Förstår att det måste ha känts overkligt. I det ljuset blir det flesta övriga problem små ...

Kram

Svar: Det påverkade oss riktigt mycket. Du har helt rätt i att i det ljuset blir många problem väldigt små ...

Kram min vän
Eva Sollén