Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Morgonkaffe på Degerberget
 
Efter iskallt väder med -32 grader och därefter en ordentligt storm stabiliseras vintervädret hemma i Norrbotten. Vi är i stugan i Pålänge och vill se soluppgången uppe på Degerberget.
 
 
 
 
 
 
Kaffetermos, limpmackor och kameror packas ned i ryggsäcken och Stefan startar skotern. Först upp med William och sedan skjutsas jag upp på berget. Eftersom det är tidigt på skotersäsongen har inget skoterspår dragits upp till toppen av berget så vi trampar vår egen stig den sista branta biten.
 
 
 
 
 
Vi hittar ett tappat renhorn på väg upp för berget som vi tar med oss. Utsikten är storslagen och snart får vi se solen göra entré. Vilken perfekt start på dagen!
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är med lätta steg vi tar oss ned för berget genom skogen. Här har inte vinden kommit åt att blåsa ner snön från träden och de är fortfarande vintervita. Vi passerar renarna som också tuggar i sig sin frukost. Vilken morgonharmoni!
 
 
 
 
Vi har haft rejält högvatten sista veckan, över +100 cm, vilket innebär att det varit svårt att ta sig ut på isen. Det har nu börjat sjunka undan så förhoppningsvis är isarna snart redo för skoterturer ut i skärgården. I Kalix skärgård finns hela 792 öar i olika storlekar.
 
 
 
 
Det upphittade renhornet har nu hamnat inne i stugan, tillsammans med ett annat som vi hittade förra sommaren.
 
 
Även om dagarna blir allt längre är de fortfarande korta här uppe i Norrbotten och drygt fyra timmar senare smyger solen ned bakom Nässkatan.
 
 
#1 - - meh.blo.gg:

Så fantastiskt vackert det är. Jag var uppe i Luleå strax innan jul men tyvärr regnade det då :P Upplevde dock hur korta dagarna är.

Svar: Ja, det är så fint dagar som den här :) Synd att det regnade när du var i Luleå, hoppas du får bättre väder nästa gång!
Eva Sollén

#2 - - Ditte:

Tack för en väldigt vacker tur och otroligt fina bilder. Helt fantastiska!
Jag har tittat länge och inser att jag har missat denna del av Sverige även om jag varit både i Luleå, (sommartid) Norrbotten och Lappland vintertid februari-marsm nåja mars är ju visserligen en vårmånad, men jag minns att det var kallt i Riksgränsen då och så även under fjällmarsch då vi bodde ett par dygn i snön. (Där var det ju nollgradigt...)
Kram från ett snöigt Stockholm och idag -8-Svar: Tack snälla Ditte :)
Det är fint här och jag är glad att jag kan förmedla det vackra i det kalla. Mars är nog mer en vintermånad här, möjligen med vårvinterdagar när solen kikar fram. Riksgränsen har precis öppnat backarna i mars och det kan vara rätt kallt där då.

Ha en fin kväll!
Eva Sollén

#3 - - Anna, Travel on a Cloud:

Helt otroligt vackra bilder! Tänk vad renhornet kom till nytta också, både som fotomotiv och dekoration i stugan. :) Naturen är bra mäktig!

Kram

Svar: Tack snälla <3 Ja, visst är naturen mäktig! Jag mättas aldrig av det fina som den kan erbjuda :)
Ha en fin kväll!

Kram
Eva Sollén

#4 - - FREEDOMtravel:

Ser härligt ut! För en gångs skull är vi oxå i en riktigt vintrig miljö. Hälsningar från Österrike!

Svar: Tack! Ja, tänk att nu är även ni på ett ställe som har riktig vinter. Ni ser ut att ha det toppen i Alperna :)
Eva Sollén

#5 - - Christine - 29°:

Så härlig morgon! Och otroligt vackra bilder. :)

Svar: Tack snälla :) Det var en perfekt start på en januaridag!
Eva Sollén

#6 - - Lena i Wales:

Vilken morgon!!! Så underbart det ser ut!
När jag såg renhornet tänkte jag, det hoppas jag ni tar hem och sedan kom ju svaret. Så fint det blev.
-32 grader låter dock lite mycket. Det skiljer alltså drygt 50 grader på där du och jag är!
Tack för underbart vackra bilder!

Svar: Tack snälla! Oj, 50 grader ..! Det är många grader det ... Just idag är det dock runt nollan och mer regn än snö, det växlar snabbt.Ja, jag blev nöjd med renhornet, det var ett riktigt fint exemplar också. Samlar jag nog många kan jag göra en lampa, som min syster har gjort på ett snyggt sätt :)
Eva Sollén