Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck Medlem i Better Bloggers People in the Street - Besöka kyrktornet i Gammelstad
 
Bland mina gamla bilder hittar jag ett album från 2005 när jag besöker kyrktornet i Nederluleå kyrka. Från tornet får man en fantastisk utsikt över hela Gammelstad kyrkstad – byn som varit mitt hem sedan 20 år.
 
 
 
 
 
Gammelstad kyrkstad har Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor. Sedan 1996 finns Gammelstad kyrkstad med i UNESCO:s världsarvslista med motiveringen: Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.
 
 
 
 
 
 
Gammelstad kyrkstad är mer än 400 år gammal och den breder ut sig kring den stora medeltidskyrkan, Nederluleå kyrka. Kyrkstaden är integerad i ett mindre samhälle – Kyrkbyn – med cirka 800 invånare.
 
 
 
 
 
 
 
Gatunätet från 1500-talet är labyrintiskt och rätlinjigt, vilket vittnar om den period då Gammelstad var Luleå stad, och det finns fornlämningar som visar att platsen användes av människor redan för ca 1 000 år sedan. Då var det ännu en skärgårdsö, men landhöjningen har gjort att området tillhör fastlandet.
 
 
#1 - - Katarina:

Åh! Är inte den där byn på Unescos Världsarvslista? Shit, spännande att ha bott där i vilket fall som helst. Underbart mysiga små hus. Så udda utställda, liksom lite ihopslängda. Varför bygde man så tätt?

Svar: Det stämmer Katarina. Jag bor där fortfarande och har gjort det i 20 år. Det är ett riktigt fint ställe och jag trivs jättebra i Kyrkbyn. De små husen är kyrkstugorna som man övernattade i förr när man skulle från byarna till kyrkan. Det var för långt att pendla. Ingen bor i dem och har aldrig gjort det permanent heller, Jag vet inte varför man byggde så tätt, kanske för att få plats med så många som möjligt på en liten yta. Det var många som skulle in till kyrkan på helgerna.
Eva Sollén

#2 - - Lena i Wales:

Vad intressant! Har hört talas om detta, men visste egentligen inte så mycket.
Bebos alla hus? En del ser väldigt små ut. För de användes väl från början som övernattningsbostäder när man skulle till kyrkan, eller?
Ha en trevlig kväll!

Svar: Kyrkstugorna bebos inte utan var, precis som du säger, övernattningsstugor på den tiden man behövde fara till kyrkan varje helg och hade så pass långt att man inte hann över dagen med häst och vagn som var transportmedlet. Idag är det en levande kyrkstad och många av de gamla traditionerna lever kvar än i dag i och med friluftsmuseet Hägnan och UNESCO. Tack och ha en fin kväll du med Lena :)
Eva Sollén

#3 - - Katarina:

Jaha. :) se där. Mycket man inte vet men man vet iaf vart man hittat dig om man vill hälsa på.. ;)

Svar: Precis :) Hör av dig nästa gång du är i krokarna!
Eva Sollén

#4 - - Ditte:

Tack för detta! Ännu alltså en plats som kommer upp på min lista över platser jag vill besöka i Sverige. Så vacker!
Tusen tack för vackra bilder och givande info.
Kram!

Svar: Tack själv, Ditte. Kul att jag kunde inspirera! Du är varmt välkommen till Norrbotten :)Kram och trevlig helg
Eva Sollén

#5 - - Anders:

Häftiga bilder, de röda husen ser nästan ut som leksakshus från den där vinkeln! :-)

Svar: Tack Anders! Ja, de gör de faktiskt :) De flesta har bara en kammare men några har två, så de är inte så stora i verkligheten heller.
Eva Sollén