Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Norrsken i Pålänge
 
Ni som följt People in the Street ett tag vet att jag emellanåt försöker mig på att fotografera norrsken. Vi har haft väldigt många norrsken i Norrbotten i vinter och jag tar gärna hjälp av sonen för att fota dessa. Han har verkligen förstått det här med kamerans inställningsfunktioner när det gäller norrsken och jag fick lite hjälp i förväg den här gången.
 
 
Hur som helst anar vi ett svagt norrsken i Pålänge på fredagkvällen när vi tar en kvällstur med skotern på isen. In i stugan för att hämta kameran och stativet och sedan några försök att fånga det dansande ljuset på bild. Det är svårt att se direkt i kameran om norrskenet fastnar, men som alltid ska väl övning ge färdighet!
 
 
 
Konstaterar att jag behöver ljusa upp bilderna väl mycket för att norrskenet ska synas så bilderna blir gryninga. Men snart har jag kanske den perfekta norrskensbilden!
 
 
Senast jag fotograferade norrsken i Pålänge var det betydligt starkare ljus på himlen, kolla in länken hur det såg ut då!
 
 
Som sagt var det inte det starkaste norrskenet och det var svårt att se om det fastnade något dansande grönt ljus, men jag har hört att kameran kan se norrskensljuset bättre än blotta ögat och kan bara konstatera att så är ändå fallet!
 
 
Har du sett norrsken i vinter? Det har visst visat sig väldigt långt söderut den här vintern.
 
 
 
#1 - - Discovering The Planet:

Jättefina bilder!

#2 - - FREEDOMtravel:

Waow vackert! Jag har aldrig sett norrsken i hela mitt liv ...

Svar: Visst är det fint med norrsken, även om det här var ett ganska litet och svagt norrsken. Du kan glädja dig åt att du sett många fantastiska ställen i Europa istället och att du har norrskenet kvar :) Tips är att följa Facebookgruppen Norrsken där du garanterat får veta om det är på gång där du befinner dig. Sedan är det bara att leta upp en plats med inte allt för mycket ljus och lampor och ha kameran och stativet redo :D
Eva Sollén

#3 - - Ladies Abroad:

Jag såg pyttesvagt norrsken när jag var i Östersund i vintras men inget som detta! Jag kommer upp till er direkt om du kan lova att jag får se lika fint norrsken. Anytime.

Svar: Självklart kan jag lova det! Har vi bara klart väder är chansen väldigt stor att vi ser norrsken :) Du är varmt välkommen hit!
Eva Sollén

#4 - - AdrenaLina:

Vilka fantastiska bilder!
Nu har du gett mig ännu ett resmål; att åka någonstans där man kan få se himlen såhär fantastisk :)

Svar: Tack snälla! :)Men så roligt! Det är ju det vi gärna vill göra, inspirera varandra! Här i Norrbotten ser vi ofta norrsken, så välkommen upp i landet!
Eva Sollén

#5 - - Anna, Travel on a Cloud:

Underbara bilder, Eva! I mina ögon är du redan bra på att fotografera norrsken. :) Själv har jag ännu inte sett något norrsken IRL. ;)

Svar: Tack snälla Anna! Kan rekommendera dig att följa Facebookgruppen Norrsken där människor från hela Sverige håller en uppdaterad var norrskenet syns för stunden. Det var där jag såg att även ni hade haft det :)
Eva Sollén

#6 - - Alex:

Vi har tom sett norrsken en gång här i München!! Väldigt ovanligt men det händer ju, dock blev det ju svagt och ganska mesigt med mina norrländska ögon men ett norrsken är alltid magiskt.

Svar: Wow! Tänk att det syns så långt söderut! Du har helt rätt, norrsken är alltid magiskt :)
Eva Sollén

#7 - - Lanclin:

Norrsken är vansinnigt fascinerande :) Det står fortfarande på min bucketlist att uppleva det för något norrsken har jag inte sett röken av i München ;)
Linnea

Svar: Håller med din Linnea – det är verkligen vansinnigt fascinerande! Håller verkligen tummarna att du ska få uppleva det i München, en av mina läsare har faktiskt sett ett just där så det är inte helt omöjligt tydligen :)
Eva Sollén

#8 - - Lena i Wales:

Fantastikska bilder!!! Tack!

Svar: Kul att du gillar dem Lena :)
Eva Sollén

#9 - - Maria:

Jag har sett ett par nu i vinter, försökte mig även på att fota en gång när det var extra starkt - http://mariasmemoarer.com/2015/october/norrsken-en-drom-som-gick-i-uppfyllelse-2.html (observera att det var allra första, och hittills enda, gången som jag försökt fota norrsken, så fick ju inte riktigt till rätt inställningar, samt att min kamera kanske inte ens är helt lämpad till att fota i så pass mörka förhållanden) :)

Svar: Vad kul att du fått se ett par i vinter! De är inte alldeles enkla att fota, men jag tyckte du lyckades bra! Jag behöver träna vidare i alla fall och kanske några försök kvar i vinter innan nätterna är ljusa här igen.
Eva Sollén

#10 - - Johanna:

inte i vinter faktiskt! Men det är ju lite vardagsmat för en Norrlänning, lyckades för första gången fota det förra julafton, helt magiskt!

Svar: Ja, visst är det magiskt! I går fick jag uppleva ett av de mäktigaste norrskenen någonsin. Kollar just nu igenom bilderna så snart ligger de ute på bloggen :)
Eva Sollén