Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Thermal Lake, Hévíz
 
Ungern är känd för sina spaanläggningar och termalvatten. Hela landet vilar på varma källor och det finns termalvatten med hälsofrämjande mineraler under 70 % av Ungerns yta. Under min pressresa till Ungern besöker jag Hévíz där världens till ytan största termalsjö finns: Thermal Lake.
 

 

Tillsammans med de tre nordiska resebloggarna och nya vännerna Ingeborg (Hamacareise), Arna (Cocoaetsimassa) och Katrine (Outnabout) lämnar jag Budapest och åker 2,5 timme med bil till Hévíz för att bland annat flyga luftballong och bada i den välkända och unika Thermal Lake.

 

 

 

Fakta om Thermal Lake

 

Thermal Lake är 4,4 hektar stor och håller en temperatur på 33-36°C på sommaren och minst 23°C vintertid. På 72 timmar har allt det hälsosamma vattnet, som hela tiden är i rörelse, bytts ut mot helt nytt vatten på naturlig väg. Som djupast är termalsjön 38 meter och barn under 12 år får hålla sig till poolen som finns i området. Thermal Lake har 5-6 000 besökare dagligen vilket vi inte känner av då ytan är så stor. 

 

 

Vad är det som är så speciellt med termalvatten då? Jo, man har sett att leran och de naturliga mineralerna i vattnet är hälsofrämjande med läkande processer mot bland annat reumatism, benskörhet och inflammatoriska ledsjukdomar. Däremot är bad i termalvatten olämpligt i vissa fall. Läs mer här om fördelar och när man inte ska bada i termalvatten.  

 

 
 
Medicinsk lera
 
Det är en unik lera som finns här. Hela botten är täckt av 1-7 meter naturlig lera som innehåller både organiska och oorganiska ämnen och den anses vara väldigt hälsofrämjande. Max 20 minuter i lerbadet rekommenderas, därefter behöver man minst 30 minuters rast från den.
 
 

Självklart testar vi avdelningen med lerbadet och det ser ganska trevligt och harmoniskt ut där både kvinnor och män sitter och lägger på lera över kroppen. Vi kliver ner i lerbadet och redan i trappen kommer mina första små tjut av obehagskänsla …

 

Med rysningar och tappra försök att inte låta mina tjut störa de andra badande gäster allt för mycket kliver jag ner i lerbadet i en halvmeter dyig och illaluktande lera! Jag gillar verkligen inte att gå på dyig sjöbotten! Väl nere i badet rörde jag mig inte ur fläcken, förutom för att försiktigt kladda lite lera på mig då förstås.

 

Foto: Ingeborg Lindseth
 
 

Njutning

 

Nej, lerbadet är inte riktigt min grej! Men jag njuter väldigt mycket att hänga på en flytpinne medan vattnet och solen värmer mig och bara flyta runt bland de vackra näckrosorna. Just den här delen kan jag hålla på med i timmar. Jag älskar verkligen att bada i kroppstempererat vatten!

 

Foto: Ingeborg Lindseth
 
Det finns reumatologisjukhus i Hévíz som är kopplade till anläggningen i Thermal Lake och även om många åker hit på inrådan av sin läkare (även från Sverige) är det många som reser hit just bara för att njuta! Jag kan mycket väl tänka mig att komma tillbaka till Hévíz för att bada i Thermal Lake och få olika spabehandlingar!
 
 
 
Kanske jag vågar mig på den spännande behandlingen där man fäster huvudet i en anordning och hänger tyngder på fötterna för att sträcka ut kroppen? Eller kanske inte ändå …
 

 

Denna resa genomförs i samarbete med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är helt och hållet mina egna. 

 

#1 - - FREEDOMtravel:

Vilket coolt och lite annorlunda ställe! Vet inte om jag blir så sugen på leran just... men badet ser ju behagligt ut! :)

Svar: Det var verkligen annorlunda och behagligt, liknade inget annat ställe jag varit på. Gå i lera kan jag dock vara utan ... Trevlig helg!
Eva Sollén

#2 - - Fantasy Dining:

Ja man blir ju helt klart sugen på att bada!

Svar: Visst blir man! Helst utan den leriga delen för mig då ;)
Eva Sollén

#3 - - Lovisa:

Så coolt! Men tror inte heller att lerbad är min grej ;)

Svar: Lovisa, det var riktigt coolt! Ja, om man bortser från lerbadet som mest faktiskt var en upplevelse med någon typ av skräckblandad förtjusning ... Som jag nog kan vara utan :)
Eva Sollén

#4 - - Ditte:

Jätteroligt att få följa med hit. Har provat termalbad i Rumänien, men detta med dy är inte min grej. i Budapest var jag på Kellerbaden men det är en annan sorts termalbad.
Underbara bilder som förstärker din text och jag förstår att det var en minnesvärd upplevelse.

Svar: Tack fina Ditte! :DDet var en riktigt minnesvärd upplevelse, till och med dyn var en upplevelse även om den kanske inte direkt var en av mina mest positiva upplevelser ...
Eva Sollén

#5 - - Marias Memoarer:

Det där med termalvatten i Ungern kände jag inte till, häftigt! :)

Svar: Jag var oväntat häftigt! Jag visste inte heller så mycket om termalvatten innan 😊
Eva Sollén

#6 - - Cathinka:

Vilket häftigt ställe! Får mig att tänka på alla böcker man läst när dåtidens överklass åkte iväg och bada brunn. Lerbadet lockar inte direkt men upplevelsen!//Cathinka

Svar: Ja, när du säger det! Det gör det faktiskt!
Det var ett riktigt läckert ställe och jag skulle kunna ligga i det där vattnet en hel dag (fast inte gärna i lerbadet då 😄)
Ha en fin kväll!
Eva Sollén

#7 - - Christine - 29°:

Åhhh va läckert ställe! :)

Svar: Det var väldigt läckert. Jag har aldrig varit på något liknande förr 😊
Eva Sollén