Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Rozengrals Restaurang, Riga

Rozengrals Restaurang, Riga

Publicerat i: Riga Medeltiden, Riga
 
Vi är på väg hemåt till lägenheten vi hyr i Gamla stan i Riga efter en lyckad heldag i staden. En smal gränd med mysigt upplyst kullerstensväg lockar oss och vi väljer den även fast den är helt folktom.
 
 
En bit in i gränden ser vi en man i kåpa som fixar med en gammal kärra och ovanför hänger flaggor med medeltid karaktär. Vi kommer fram till en gammal port i trä som vi inte kan låta bli att kika in i. Vad är det för ställe?
 
 
 
 
 
Vi smyger ner i trappan, beredda att be om ursäkt ifall vi hamnat på en privat tillställning men ser att det är en restaurang i underjordiska valv som möter oss. Tröttheten efter en lång dag är som bortblåst och vi sätter oss vid ett ledigt bort och beställer en drink av medelstidsklädd serveringspersonal.
 
 
 
 
 
Vi har hamnat på Rozengrals Restaurang i lokaler från 1200-talet! Här finns fem hallar, alla med atmosfär från medeltiden, som totalt rymmer 150 matgäster. Personalen med sin tidsenliga klädsel, alla levande ljus, underjordiska gångarna och musiken som spelas gör att vi verkligen får känslan att besöka en svunnen tid. 
 
 
 
 
 
Vi sitter nära den fungerande 800 år gamla brunnen som finns i den största hallen och vi får en pratstund med Evija Vintere som jobbat här i 11 år. Hon berättar att de inte marknadsför restaurangen för att kunna hålla antalet besökare på en bra nivå. Evija guidar oss runt i de trånga källargångarna med låg takhöjd och vi kikar in i de flesta skrymslen och vrår.
 
 
 
 
 
 
Eftersom vi redan ätit middag nöjer vi oss med att spana in de tallrikar som bärs in till andra gäster. Uppläggen på faten liknar inget annat vi sett och vi får höra att man serverar maten på det sätt man gjorde under medeltiden.
 
 
 
Vill du få en annorlunda upplevelse när du är i Riga kan jag verkligen rekommendera ett besök på Rozengrals Restaurang. Däremot vet jag inte hur deras mat smakar då vi inte testade den.
 
 
 
#1 - - Fantasydining :

Det där var något för mig, wow... God jul och gott nytt år

Svar: Tänkte på dig när vi var där, tänkte att det här är verkligen ett ställe för Maria :) Gott slut och gott nytt år till dig med <3
Eva Sollén

#2 - - 4000mil:

Oj det var läckert! Påminner ganska mycket om restaurangen Old Hansa i Tallin. Kanske har de inspirerats av varandra?

#3 - - FREEDOMtravel:

Cool inredning! Har du varit på t.ex. Sjätte tunnan i Gamla stan i Stockholm? Lite samma koncept. Det är länge sen jag var där, men minns att det var typ "medeltidsmat" ;)

Svar: Ja, det var coolt :) Nej den har jag inte hört talas om, ska spana in den. Tack för tipset.
Eva Sollén

#4 - - City-Lover-Reser / Dita:

Kul att ni hittade dit. Trodde att alla turister gick dit för det ligger så centralt i Gamla stan. Där finns en bit av Rigas första försvarsmur från 1200-..kvar. Det roligaste på deras matsedel är 'kandza' vilket betyder 'hembränt'😉

Svar: Ja, det var ett kul ställe. Jag hade inte läst om det innan så för oss blev det en överraskning :) Haha, hembränt, undrar hur det smakar ... ;) Missade försvarsmursbiten tyvärr.
Eva Sollén

#5 - - Lena i Wales:

Oj, där hade jag mycket att ta igen! Har inte hunnit med att läsa så mycket bloggar runt jul.
Härliga Rigabilder och fina prydnader. Och vilken mysig gammal restaurang. Nästa gång får ni prova att äta där också.
Kyrkbyn har du skrivit om tidigare och den intresserar mej verkligen, Så fint att se den i vinterskrud, men - 13 grader, ja,ja!

Svar: Lite samma här, har inte hunnit med i den takt jag önskat. Ska ta igen det senare. Tack för berömmet över bilderna, Riga var trevligt och jag kan mycket väl tänka mig att utforska Lettland mer.
Kyrkbyn är verkligen ett historiskt ställe, en gång i tiden låg Luleå hamn där och stora fartyg fraktade gods till och från många länder. I dag är det inget vatten kvar alls på den platsen på grund av landhöjningen. -13, precis, nja och kallare väder kommer ...
Eva Sollén

#6 - - Petra:

Vilken häftig restaurang!! Superfina bilder som alltid:-)
Måste nog besöka Riga någon gång!

Gott Nytt År!

Kram/Petra

Svar: Tack snälla Petra :) Riga är klart värd ett besök tycker jag och jag skulle gärna se mer av hela landet.
Tack och önskar även er ett riktigt Gott Nytt År!

Kram :)
Eva Sollén

#7 - - Biggeros:

Wow vilket ställe!! Varför har vi inte något liknande restaurang i gamla stan i Stockholm... Eller så finns det... Jag blev oerhört inspirerad. God fortsättning 🤗

Svar: Det var ett kul ställe :) Hörde att det finns något liknande i Stockholm som heter Sjätte Tunnan, kanske värt att kolla upp?Tack och god fortsättning till dig med <3
Eva Sollén

#8 - - Ditte:

Hit går jag gärna nästa gång jag kommer till Riga. Har varit i Tallin på "Old Hansa" i Tallin som kan påminna om denna retaurang, men den är mindre. I Gamla stan i Stocjkholm finns även "Sjätte Tunnan" i dennna stil men den är också mindre.
Verkligen härliga bilder från restaurangen och extra roligt att få en rundvandring.
Vad som skiljer sig åt från de medeltida restaurangena i Stockholm, Gamla stan, är att där är det oftast mattvång, vilket är trist.
Kram och tack för detta!

Svar: Kul att du gillade det, Ditte. Tallin lockar allt med också, har hört gott om den staden :) Hörde även om Sjätte Tunnan av Helena och ska spana in om det är ett ställe för oss. Trist med mattvång, många av de ställen vi besöker låter vi bli att äta på och njuter bara av ett glas eller en kaffe och känner av atmosfären.
Ha ett riktigt gott slut på 2016 och så småningom ett gott nytt 2017.
Varm kram
Eva Sollén