Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck People in the Street - Tyskmagasinen i Luleå

Tyskmagasinen i Luleå

Publicerat i: Luleå, Norrbotten Tyskmagasinen
 

I Karlshäll, en kilometer från Karlsvik i Luleå, har två stora röda magasin varit en välkänd siluett i Luleå sedan 1912.När magasinen byggdes 1912 var de en del av Norrbottens första träsliperi där trämassa producerades och skeppades till England för att bli tidningspapper. I folkmun kallade Tyskmagasinen.

 

 
 
 

Var kommer namnet Tyskmagasinen ifrån?

 

Tyskmagasinen tillhör en del av Sveriges historia som många är mindre stolta över och ser som en skamfläck i Sveriges historia. Under andra världskriget uppläts nämligen magasinen till tyskarna som använde dem till lagring av livsmedel för vidare transport till de tyska styrkorna i Norge och Finland. Det sägs vara en strategisk handling av den svenska stadsledningen. Kanske slapp svenska folket extra lidande?

 

 
 

När kriget var slut och den tyska verksamheten slutade fortsatte tyskmagasinen ha en roll för de krigsdrabbade. Sommaren 1945 transporterades 25 000 ryska krigsfångar från Norge, via tyskmagasinen i Karlshäll, till Sovjetunionen. Ofta till ett sibiriskt fångläger då det enligt sovjetiskt lag var ett brott att ”låta sig fångas”.

 


 
Mellan 1946-1962 fortsatte driften av trämassefabriken och efter att ha stått i princip tomma i 10 år tog Malmbanans vänner över magasinen och förvarade gamla tåg här. 
 
 
 
 

Tyskmagasinen har alltid sett så mäktiga ut där de låg alldeles vid älven. Särskilt när man såg dem från E4:an och de speglades i vattnet. Men nu är en epok över. Under midsommarhelgen 2016 eldhärjades båda magasinen, en yta stor som två fotbollsplaner, och tyskmagasinen totalförstördes! Inte bara magasinen förstördes utan tyvärr även flera gamla vetarantåg.

 


 

I söndags var jag där och fotograferade lite brända tågrester samtidigt som dansföreställningen Tyskmagasinen visas.

Så kalt! Så tomt! Totalförstört! Men så mycket historia som finns på den här platsen.

 

#1 - - Ditte:

Vad intresssant! Och nu fick jag veta mer om magasinen.
Jag hade bara hört talas om dessa och som vanligt var det nog den svenska "fegheten", som ju var påtaglig under andra världskriget, som gjorde att tyskarna fick använda magasinen.
Intressant både att du var där och förevigade resterna och att det fanns en dansföreställning med samma namn.
Fina bilder!
Tack för detta!


Svar: Tack Ditte! Kul att du uppskattade inlägget. Jag tror som du, att det var den svenska "fegheten" som var avgörande. Det var mäktiga och vackra magasin och det är trist att de är borta nu.
Eva Sollén

#2 - - Anna, New York - My Bite of the Big Apple:

Intressant historik! Ja, tänkt vad mycket det kvarlämnade kan berätta. Du har fångat allt så fantastiskt fint. Vilka bilder! Jag älskar sådana där gamla ruffa detaljer. Inte undra på att jag trivs i New York och på festivalen Colours of Ostrava där det finns gott om sådana!

Kram och ha en fin fredagskväll!

Svar: Tack för fina och uppskattande ord, Anna! ☺️Det är mycket intressant historik. Tänk att gamla byggnader har så mycket att berätta! Håller med dig att ruffiga detaljer är så läckra, speciellt i New York! 😉
Ha en fortsatt fin helg 💕
Eva Sollén

#3 - - Ämma:

Otroligt intressant historia där, vi har så många vackra platser som vi inte vet vart de härrör från.
Tråkigt att höra om elden, ännu tråkigare att tågen blev förstörda även om dina bilder av dem är fantastiska.

Svar: Tack Ämma! Ja, det finns så mycket historia som är väldigt intressant. Det var mycket tråkigt att allt brann upp. En skatt som försvann ...
Eva Sollén

#4 - - Marias Memoarer:

Vilken spännande plats, i all sin råhet :)

Svar: Faktiskt lite så :)
Eva Sollén

#5 - - Maria at Inredningsvis:

Wow vad intressant inlägg jag älskar historia :)

Ha en kanon vecka :)

LOVE Maria

Svar: Tack så mycket Maria 😊
Jag önskar dig detsamma!
Eva Sollén