Vinnare i Apollos tävling Årets reseinspiratör - kategori Mat och Dryck Medlem i Better Bloggers People in the Street - Stora Hamndagen och besök ombord på isbrytaren Atle
 
 
 
Idag besöker vi Sveriges fjärde största hamn som finns i Luleå. Vi har länge velat kliva ombord på någon av de isbrytare som har sin hemmahamn i Luleå och idag fick vi den möjligheten i samband med Stora Hamndagen 2016!
 
 
 
 
 
 
Stora Hamndagen är ett heldagsevenemang för hela familjen med flera aktiviteter: räddningsinsatser på öppet vatten, träffa Sjöräddningen och Kustbevakningen, utställning, handla färsk fisk, sjörövarteater, barnridning och framförallt få gå ombord på isbrytaren Atle!
 
 
 
 
 
 
Vi får bland annat lära oss om Projekt Malmporten i Luleå som är ett projekt där sjövägarna till Luleå rustas för framtidens transportbehov. Luleå är en av de hamnar som valts ut som strategiskt prioriterad hamn av EU.
 
 
 
 
 
 
 
Atle
 
Det är Sjöfartsverket som ansvarar för isbrytarna och för dagen har de 25 stycken isbrytarbesättning på Atle. Samtliga i besättningen berättar gärna om isbrytarna och svarar på alla möjliga frågor. 
 
 
 
 
 
 
 
Atle byggdes i Finland 1974, är 110 meter lång och kan komma upp i en hastighet av 19 knop. Hon rymmer 27 singelkabiner och 17 dubbelkabiner. Här finns bastu, gym, sjukrum, dagrum, helikopterplatta och konferensrum. 
 
 
 
 
 
 
Det är ett mycket intressant besök på Atle där maskinrummet är det häftigaste! På väldigt branta trappor tar vi oss ned i maskinrummet och får ett par lektioner hur det fungerar här nere. Jag imponeras av de som kan hålla isär alla kranar och maskiner och kan bara föreställa mig vilket oljud det måste vara när Atle bryter tjock is ute på havet!
 
 
 
#1 - - Ditte:

Vilket spännand och intressant besök på Atle och roligt att få se så mycket och veta hur isbrytarna arbetar.
Säkert också mycket annnat att se under hamndagen hos er.
Tack för detta!

Svar: Tack själv Ditte, kul att du uppskattade det :) Det fanns en hel del att se under hamndagen och besöket på isbrytaren var höjdpunkten!
Eva Sollén

#2 - - FREEDOMtravel:

Mäktigt fartyg! Det finns en liten isbrytare som tuffar in här i marinan ibland också, men den är betydligt mindre ;)

Svar: Ja, de är verkligen mäktiga! Särskilt när de står fyra stycken på rad redo för att gå ut att bryta is!
Eva Sollén